Můj kousek štěstí

Jarní louky už kvetou!

Jaro už je tady! Sněženky, bledule, petrklíče i vzácné šafrány budou zase čarovat.

Tráva se zazelenala, sníh vystřídaly něžné květy prvních poslů jara. Vydejte se přírodou za nejkrásnějšími květinovými koberci našich luhů a hájů.

Ráj malých orchidejí

Nejlepší volbou je jihovýchodní hranice Čech. Tady najdete nejkrásnější orchidejové louky. Je tu největší výskyt orchidejí ve střední Evropě. V tomto kraji si můžete vybrat, jaká jarní kvítka chcete vidět. Bílá, žlutá, fialová?

Nejpopulárnější je louka u obce Lačnov, kde kvetou vzácné šafrány v nebývalém množství. Vydat se za nimi můžete ale i do Smolinky u Valašských Klobouk. Pokud zatoužíte po šafránu bílém, pak jediným místem je vrch Lesná u Horního Němčí v Bílých Karpatech.

Pokud se vám ale nechce brouzdat chladnou jarní přírodou, stačí navštívit na brněnském sídlišti Kamenný vrch. Tam kvetou desetitisíce konikleců.

Fialové stráně konikleců najdete také v Podyjí u Havraníků. Mezi nejkrásnější lužní lesy patří také obora Soutok na trojmezí hranic Česko – Slovensko – Rakousko, lužní louka v Litovském Pomoraví u Olomouce a nebo navštivte Mikulčický luh u řeky Moravy.

Lužní potok u Hranic

Velkou jarní krásou se mohou chlubit na Domažlicku. Hvožďanská louka krásně kvete od jara až do podzimu. Zajímavostí tu jsou zejména hořec a prstnatec. Díky hořci tu můžete spatřit i vzácného motýla modráska.

Poblíž řeky Ohře nedaleko Klášterce najdete další vzácnost, kterou je louka vstavačů u Černýše. Kromě prstnatce se tu můžete pokochat vzácnými upolíny, které z louky dělají výjimečnou evropskou lokalitu.

Tady nechybějí kromě bledulí a sněženek zářivě žluté petrklíče, které svítí do dálky podél Hučivého potoka. Také v okolí města Hranice, nejzápadnějšího města v naší zemi, najdete zajímavou přírodní památku Lužní potok.

Kromě většiny známých jarních květin je tato oblast známá tím, že tu žije perlorodka říční a také rak a mihule. A mezi nejkrásnější místa na Šumavě patří Roklanský potok u Modravy, řeka Vydra, Chalupská slať a Černé jezero.

Park plný bledulí

Milióny bledulí vás oslní v kosteleckém zámeckém parku v Orlických horách. Spolu s parkem opočenským tu patří k nejkrásnějším. Toto místo je kouzelné ve všech ročních obdobích, ale na jaře, když pod korunami stromů, které obklopují zámek, sejdete dolů k řece Orlici, cestičky před vámi mizí a ztrácejí se v kobercích z bledulí.

Mimoto zde rostou také petrklíče, divoká pažitka, podléšky a samozřejmě sněženky. Majitele zámku kdysi napadlo dosazovat postupně další bledule i sněženky a dosáhli tak tohoto nádherného jarního efektu. Neprohloupíte také, když zavítáte na Českolipsko do údolí Peklo nebo se vypravíte na vrch Raná nedaleko Loun.

Tady kromě jarních kvítků možná narazíte na sysly, místní raritu, kteří se už probouzejí ze spánku. Na severu Čech můžete najít i šafrány, například na Farské louce u České Lípy nebo u Kytlice v Lužických horách.

Kam za koukoříkem?

Především Hroznětínskou loukou se může pochlubit Vysočina. Hledejte ji nedaleko obce Leština u Světlé. Zde mezi olšemi a jasany objevíte království bledulí, kterým se zde říká lidově koukořík.

Podle staré legendy jsou bledule zvonečky, kterými permoníci přivolávají jaro. Kromě nich tu roste i prstnatec, upolín a kosatec sibiřský. Pokud zamíříte k obci Želetava, čeká vás tu Blatná hráz, kde se též neobvykle daří bleduli. Ovšem jedním z nejznámějších míst v tomto kraji je údolí Chlébského potoka na Svratecku.

Každé jaro láká na své louky poseté bílými květy turisty z celého světa. Nejhojnější výskyt drobounkých kvítečků se schovává na konci vesnice Nedvědice. V údolí Chlébského potoka se vyskytují ale také petrklíče, lýkovec či podléška.

Modřenec na Slané louce

Největším klenotem ve středních Čechách je Slaná louka na Mělnicku. Každý rok tu vykvetou kromě dalších jarních květin úžasné modřence. Také Třebichovická olšina u Kladna budí obdiv.

Rozkvétá bledulí a ve vlhčích částech objevíte i nachový prstnatec. Husté koberce sněženek ohlašují přicházející jaro též nedaleko Roudnice u obce Dobříň, kde se rozprostírá velký lužní háj. Turisty na jaře přitahuje rezervace Libický luh na soutoku Labe a Cidliny, který je největším lučním lesem u nás.

Je to ráj nejen pro ty, kteří se touží kochat bílým kobercem sněženek a bledulí, ale i ty, které láká natrhat si zdravý a výtečný medvědí česnek do salátu. Za medvědím česnekem se můžete vypravit také na Kolínsko do Veltrubského luhu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden