Můj kousek štěstí

Jarní očista střev pomůže i s hubnutím

Když trávicí soustava nefunguje správně, má to vliv mimo jiné i na hmotnost. Pokud byste rádi pár kil shodili, zahajte očistu těla. Začátek jara je pro to nejvhodnější.


Máte problémy se zácpou, plynatostí, průjmy nebo i depresemi? Příčinu hledejte ve střevech. Nejenže se v nich nachází drtivá většina naší imunity, ale zanesená střeva mají vliv i na váhu a naši náladu.


Chce to čas


Ideální pro nastartování očisty je právě začátek jara. Zapomeňte však na krátkodobé detoxikační kúry z drogerie, chcete-li své trávení zlepšit, začněte zvolna a dejte tomu čas, alespoň měsíc nebo dva.


Aby se trávicí soustava skutečně pročistila, je začněte vyřazením bílého cukru a výrobků z pšenice, omezte konzumaci soli, masa, uzenin a průmyslově zpracovaných polotovarů. Budete také muset vyřadit kávu, alkohol a sladké nápoje. Tučné maso nahraďte dvakrát až třikrát týdně rybou nebo krůtím či kuřecím masem.


Okurka, máta, citron – skvělá detoxikace.

Zdravé místo nezdravého

Abyste ale netrpěli hlady, nestačí jen škodlivé potraviny vyřadit, je třeba je nahradit zdravými. Co se týče sladké chuti, nemusíte se jí zříkat úplně, jen místo bílého rafinovaného cukru používejte zdravější varianty.

Skvělý je třeba med, různé přírodní sirupy, ovoce vám dodá fruktózu, jen ho nesmíte konzumovat příliš. Změňte i způsob přípravy jídel – úplně vynechte smažení v oleji, vařte v páře, duste nebo zapékejte. Z mléčných výrobků dejte přednost tvarohům, „živým“ jogurtům a čerstvým sýrům.

Jezte pravidelně


Jezte pokud možno vždy ve stejný čas. Ráno si dejte výživnou snídani, například ovesnou kaši se sušeným ovocem. K obědu si dopřejte větší porci (v poledne tělo nejlépe tráví), třeba zeleninový vývar, rizoto s houbami, zeleninový karbanátek s bramborem nebo celozrnné těstoviny s tuňákem.


K večeři si naservírujte na lehčí jídlo, třeba kuskus se zeleninou, bulgur s kouskem ryby nebo zeleninový salát se sýrem.


Přepadne-li vás během dne hlad, vezměte si kousek ovoce, zeleniny nebo hrst oříšků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden