Moje chvilka pohody

Jaro na zahradě

Konečně je to tady a zahrádkář jásá. S láskou se rozhlíží po prvních jarních květech a nadšeně se vrhá do práce, které rozhodně není málo.


Pestrobarevnou přehlídku na jarní zahradě postupně zajistí sněženky, krokusy, bledule, hlaváčky, kosatce, violy, prvosenky a lomikámen. Doplní je květy vrby jívy, mandloně nebo dřínu. Ale konec kochání se, práce nepočká.


1 Založte si nyní nový živý plot. Nařežte si loňské výhony na řízky tak, aby bylo na každém zhruba 6 oček. Řízky pak na 24 hodin namočte do vody, v níž jste předtím rozpustili lžičku medu. Poté je zapíchněte do země a zalévejte.


2 Důkladně prohlédněte ovocné stromy a zkontrolujte, jestli slunce nevytvořilo pukliny na jižní straně kmenů. V korunách odstraňte zahušťující letorosty. Korunu pak upravte do pohárkovitého tvaru, který byste měli udržovat po celý rok. Nakonec na stromy zavěste nové ptačí budky, protože se blíží doba hnízdění.


3 Koncem měsíce vysazujte broskvoně a meruňky. Pokud ještě hrozí mrazíky, přihrňte ke kořenům slámu, abyste je ochránili. Ovocné stromy je také třeba ochránit postřiky proti obalečům, mšicím a ostatním škůdcům.


4 Další práce nás čeká kolem drobného ovoce jako rybíz, angrešt, maliny, ostružiny. Právě v tomto období je velmi potřebné poskytnout mu kompost a v něm co největší množství živin.


5 Do pařeniště či truhlíků vysévejte papriku. Po vyklíčení pod fóliovým krytem ji opatrně přesaďte na teplý záhon.


6 Ze záhonů skliďte poslední přezimovanou zeleninu, jakou je například zimní pór.


7 Podle vašich záznamů byste měli vědět, na kterých záhonech jste v uplynulých letech pěstovali jednotlivé druhy zeleniny. Podle toho se rozhodněte jaké druhy na záhony umístíte letos. A to tak, aby měly zajištěný dostatek potřebných živin. Koncem měsíce vysejte ředkvičky, které sklidíte již za měsíc. Výsevy a výsadby ještě chraňte před nočními mrazy netkanou textilií.


8 Semenáčky zeleniny, kterou jste vyseli v minulém měsíci, přendejte do truhlíků. Abyste si předpěstovali sazenice melounů, vysejte je do nádobek, popřípadě je sázejte do vytápěných skleníků.


9 Koncem měsíce můžete přesazovat a množit pokojové rostliny. Truhlíky vyzdobte jarními cibulovinami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden