Můj kousek štěstí

Jaroslav Marvan - Býval mužem dvou tváří

Geniální herec Jaroslav Marvan (†72) vynikal obrovským talentem, působil jako džentlmen a vzor všech ctností. To však byla jen jedna z jeho tváří. V jádru býval docela jiným člověkem.

Dnes bychom o Jaroslavu Marvanovi (†72) nejspíš řekli, že to byl perfekcionista a život s ním nebyl žádný med. Byl totiž velmi pečlivý a ve všem, co dělal, přesný, zodpovědný a za všech okolností dokonale připravený. Nikdy se nestalo, že by přišel do divadla a neuměl text nebo se opozdil. Lpěl na minutové přesnosti a absolutně nesnášel změny – tedy alespoň, co se jeho pravidelných návyků týkalo. Jeho osobnost by se dala popsat jako konzervativní a decentní, a to nejen v profesním projevu, ale třeba i v oblékání. Věci u něj doma musely mít vždy své místo, tudíž nepořádek byste hledali marně. Pokud si teď říkáte, že ten člověk musel být snad dokonalý, vyvedeme vás z omylu. Zatímco okouzlené divačky hltaly z obrazovek každé jeho slovo a považovaly ho za vysoce charakterního muže, Marvan mistrně skrýval své daleko horší já hluboko pod slupkou dokonalého džentlmena. Divadlu se začal věnovat už ve 20. letech, kdy byl pracovně vyslán až na Podkarpatskou Rus do Užhorodu. Věnoval se ochotnickému divadlu a už u něho zůstal. V letech 1926 až 1943 se stal hercem slavného Divadla Vlasty Buriana (†70). Úžasný komik mu v počátcích jeho kariéry velmi pomáhal a podporoval ho.

Burian mu pomohl, on ho pak zradil

I díky tomu se později Jaroslav Marvan stal jedním z pilířů Burianova divadla. Herci se totiž navzájem skvěle doplňovali. Zatímco Burian byl symbolem výbušnosti a obrovského přílivu energie, Marvan byl spíš citově střízlivý. Kdo by ale čekal, že bude svému kolegovi vděčný a jednou všechny služby splatí, ten by se šeredně spletl. Marvanovo horší já se dostalo na povrch a málem připravilo nic netušícího Buriana o milované divadlo. Po osvobození a obvinění z kolaborace s nacisty se Marvan svého přítele a kolegy nejenže nezastal, ale dokonce proti němu veřejně vystoupil s jediným úmyslem – získat jeho slavné divadlo pro sebe. Nebylo to údajně poprvé, kdy se geniální herec pokusil Buriana zničit. Ačkoli byl Marvan výjimečně nadaný a zasloužil by si obdiv svých blízkých, ti ho vzhledem k jeho mnohdy opravdu odpornému chování vnímali jako prospěcháře, kterému šlo vždy jen o osobní blaho.

Nemanželská dcera s milenkou

Od 20. let byl herec až do své smrti ženatý s Marií Marvanovou (†88). Nikdy jim však nebylo dopřáno dítě, Marvanova žena je mít zkrátka nemohla. Snažila se mu to vynahradit svou naprosto oddanou péčí. Herec ale podle všeho o rodinu velmi stál, a tak si začal s krásnou herečkou Národního divadla, tragicky zesnulou Alenou Jančaříkovou (†34). Z letmého románku se v 60. letech narodila holčička Alena Marvanová (57). To bylo něco, s čím se Marvanova žena nikdy nevyrovnala. Traduje se, že dokonce svého muže kvůli dcerce napadla fyzicky deštníkem přímo na ulici. Její zášť vůči tehdy malému dítěti měla dosáhnout takového vrcholu, že když Marvan zemřel a došlo na dědictví, zařídila vdova Marie, aby tehdy dospívající dívka nedostala nic.

Záhadná smrt krásné herečky

Úmrtí krásné herečky, která si navzdory všem útokům a výhrůžkám Marvanovy rodiny jeho dítě nechala, je dodnes obestřeno tajemstvím. Kdekdo říká, že kdyby herec chtěl, mohl obrovské tragédii, která vzala matku třem dětem, zabránit. Jenže on už byl tehdy v letech a chtěl mít prostě klid. Proto všemu napadání své milenky jen alibisticky přihlížel. Alena Jančaříková byla nalezena ve svém bytě mrtvá. Příčinou měla být údajně sebevražda, všechno ovšem nasvědčuje tomu, že byla zabita. Policie se však k této variantě nikdy nepřiklonila a případ uzavřela. Tehdy byl Marvanově nemanželské dcerce teprve rok. Přestože ji otec údajně hluboce miloval, vzdal se práva na její výchovu. Pohodlný život po boku zcela oddané a zbožňující ženy mu byl přednější než vlastní dítě. Malé Alence svou nepřítomnost vynahrazoval alespoň dárky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden