Játra na roštu s omáčkou


  • 500 g telecích jater

  • 100–150 ml červeného kvalitního vína

  • 2–3 lžíce olivového oleje, 5 lžic worcesterové omáčky

  • 1 lžíce čerstvého nebo sušeného oregana

  • 150–200 g anglické slaniny

  • 1 červená a 1 žlutá cibule


Na omáčku:

  • 2 žloutky

  • 3 velké stroužky česneku

  • sůl

  • pepř

  • pár kapek vinného octa

  • 30 ml hořčice

  • 250 ml oleje

  • 25 ml citronové šťávy


Začněte omáčkou. Do mixéru dejte žloutky, česnek, sůl, pepř, hořčici a vinný ocet. Během mixování přikapávejte 80 ml oleje, potom polovinu citronové šťávy.

Za stálého mixování do směsi pramínkem nalijte zbytek oleje. Osolte a vmíchejte zbytek citronové šťávy. Omáčku dejte vychladit. Játra nakrájejte na plátky. Opatrně naklepejte, poté opepřete.

V míse smíchejte červené víno s olivovým olejem, worcesterovou omáčkou a oreganem. Do marinády naložte játra na 15–20 minut.

Na grilu rozpalte pánev s trochou oleje a nechte řádně prohřát. Pak na ni položte játra. Játra na pánvi několikrát obraťte. Ve chvíli, kdy jsou měkká, přisypte nasekanou anglickou slaninu a na proužky nakrájenou cibuli. Duste do změknutí.

Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. A pamatujte si, že solit se játra mají až nakonec, protože jinak vám ztvrdnou a už je nic nezachrání.

reklama
reklama

Komentáře