Jatýrka jako delikatesa

Hlavně hovězí a vepřová jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná na cibulce, jíme je v paštikách či obalená a osmažená jako řízek.

Restovaná králičí játra na tymiánu

Suroviny na 4 porce:
● 500 g králičích jater
● rozmarýnový olej
● 1 a ½ lžíce ostřejší hořčice
● čerstvě mletý pepř
● sójová omáčka
● snítka tymiánu
● čerstvá saturejka
● sůl podle potřeby

Postup:

1. Játra očistíme. Rozmarýnový olej smícháme s hořčicí, sójovou omáčkou, nasekanou a omytou saturejkou s tymiánem a pepřem.

2. Játra potřeme touto směsí a dáme na hodinku do chladu. Poté dáme na 10 minut do rozehřáté trouby.

3. Jatýrka ugrilujeme. Dochutíme solí a pepřem, až na talíři. Podáváme s barevnou rýží, hranolky nebo s pečivem.

Játra v sobě uchovávají spoustu cenných látek, především vitaminů. Jsou to vitaminy A, D, E, K, B12 a kyselina listová, dále pak minerály, jako jsou
měď a železo. Ty jsou svým způsobem také nástroji pomáhajícími tělu zbavovat se toxinů – tělo je prostě chytře vymyšlená mašinka. A ovšem jsou to i látky, které řadí játra k takzvaným superpotravinám. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Komentáře

reklama