Můj čas na kafíčko

Je čas na jarní očistu!

Těšíte na jaro, až se zbavíte všech neduhů, shodíte zimní oblečení a konečně vyrazíte ven za sluníčkem? Chce to ovšem pořádnou očistu, která vás nastartuje a tělu dodá novou energii. Poradíme vám, jak na to!  

Tajemství jarní očisty spočívá zejména v tom, že pomocí odlehčeného jídelníčku, chytrých bylinek a cvičení vyplaví z těla všechny usazené škodliviny, dodá mu potřebné vitaminy a minerální látky. Pročišťovací kúry můžete zvolit jedno nebo vícedenní a během jara je i několikrát zopakovat.

Týdenní odlehčovací kúra

Pijete dostatek vody, čerstvé džusy, zeleninové šťávy nebo slabé bylinkové čaje.
S kúrou začněte v sobotu, abyste první dva nejnáročnější dny byli v pohodě a mohli případně i odpočívat.

1. den: jíte jen zeleninové saláty v pěti dávkách v libovolném množství

2. den: pro změnu ovoce, opět v pěti dávkách – ananas, meloun, mango (NE banán a hrozny)

3.den: zařadíte brambory, celozrnné pečivo, těstoviny či rýži v kombinaci se zeleninou

4. den: bude stejný jaké třetí, ale v kombinaci s ovocem

5. den: přidáte nízkotučné jogurty či sýr

6. den: je stejný jako předchozí

7. den: dušené kuřecí maso nebo rybu

Víkendová dvoudenní kúra

V pátek: začněte lehkou večeří – 250 g vařeného drůbežího masa a hlávkový salát V sobotu: během dne vypijete ve třech dávkách po 0,3 l grapefruitové šťávy ředěné 0,2 l teplé vody; mezi tím pijete jen teplou vodu.
V neděli: začněte lehkou snídaní z horkých obilovin (rýže, špalda, vločky) s trochou másla a 1 šálkem heřmánkového čaje; v poledne si připravíte 200 g vařeného drůbežího masa s rýží a 250 ml zázvorového čaje; tři hodiny před spaním povečeříte rýži a zeleninu vařenou v páře

Půst ano, ale...

Jednou za čas si dopřát jednodenní půst, kdy pouze pijete čistou vodu, minerálky, bylinné čaje a zeleninové či ovocné šťávy, tělu prospěje. Vždy byste ale měli vycházet ze svého aktuálního zdravotního stavu. Půst lze držet bez lékařského dohledu jen dva dny! Nehodí se pro lidi se sklonem k nízkému krevnímu tlaku a pro lidi s žaludečními vředy, nemocnými ledvinami a problémy se srdcem. Například jezte cibulovou polévku s pórkem, mrkví a celerem, která pomáhá čistit játra. Přidávejte do jídel zázvor, vanilku, skořici, hřebíček, muškátový oříšek nebo kardamon, protože podporují trávení, posilují metabolismus a urychlují tak pročištění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden