Moje sladké tajemství

Je lepší být šťastná, nebo spokojená?

Hodně lidí je závislých na pocitech z opojného štěstí. Udělají cokoliv, aby zažívali euforické stavy, i když vědí, že je to jen na chvíli. Není ale lepší než krátkodobá radost raději dlouhodobá spokojenost?

Mnohým z nás často nestačí jen mírně příjemné prožitky, chtějí cítit přímo opojnou euforii, a tak se drží nejrůznějších návodů na štěstí. Ty říkají, že můžeme být šťastné, jen když se dokážeme vyhnout všemu, co je nám nepříjemné.

Ale psychologové varují: To je hluboký omyl. Je to stejné, jako když se vyhýbáme zubaři. Výsledkem pak bývá průšvih, ne pocit štěstí!

Opojné okamžiky dlouho nevydrží

Přílišné očekávání štěstí vede jen k hlubokému rozčarování a nespokojenosti.

Pozitivní pocity a příjemné emoce s jsou samozřejmě pro budování dlouhodobého pocitu štěstí důležité, ale šťastný život vám nezaručí. Chyba je, pokud se zaměříte pouze na ně a nebudete brát v potaz svůj život jako celek. Protože právě ten může být ve výsledku šťastný, aniž bychom si. to v marném čekání na absolutní euforii vůbec uvědomili.

V jakém věku jsou ženy nejšťastnější?

Podle psychologické studie se 50 % žen necítí šťastně. Nejméně šťastné se cítí ženy mezi 46 až 65 lety, kdy už nemají jiskru mládí, ale ani klid stáří.

Až 82 % žen nad 65 let tvrdí, že až v tomto pozdním věku jsou spokojené se svým životem. Už nemají nereálná očekávání, netrápí je nenaplněné sny a lásky a přijímají vše tak, jak to je.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden