Můj kousek štěstí

Je libo chůzi na obláčku?

Pohodlí a dobrá nálada začínají od podlahy...

Po většinu roku jsou naše nohy nepříjemně uvězněné v uzavřených botách. Využijte léto k jejich osvobození a ozdravení.

V teplém počasí si mohu naše nohy díky nošení otevřených bot konečně trochu „vydechnout“. O to více jsou ale vidět prohřešky předešlých měsíců. Jak se s nimi co nejdříve vypořádat?

„Mrkají“ na vás chodidla?

Kuří oka způsobuje dlouhodobější tlak na pokožku. Objevují se na patách, na prstech u nohou, zespodu pod prsty, prostě na místech, kde boty otlačují chodidla nebo prsty. Navíc bývají často bolestivá a překážejí pohodlné chůzi.

Po náročném dni si dopřejte koupel unavených chodidel.

Pro léčbu obvykle stačí koupit v lékárně náplasti s kyselinou salicylovou, nebo navštívit pedikérku, která vám je pomůže odstranit. Podpořit léčbu ale můžete i doma. Dopřejte si každodenní koupele nohou s přidáním pár kapek čistého tea tree (čajovníkového) olejíčku.

Ten pomůže postupně rozpustit mozoly, otlaky i kuří oka a zároveň vyčistí a dezinfikuje kůži. Až bude kůže dostatečně změklá, jemně ji opilujte pemzou. Po koupeli nohy dobře osušte a ošetřete je krémem na nohy na rozpraskanou kůži s obsahem tea tree oleje, který je účinný a zároveň šetrný k pokožce.

Vyzkoušejte babské rady

Do lázně můžete také přidat několik rozdrcených tablet acylpyrinu, který kyselinu salicylovou obsahuje. Nohy máčejte tak dlouho, dokud kůže nezbělá, a pak opatrně odrolte povrch kuřího oka. Po osušení místo pokaždé vydezinfikujte lihem nebo jódem, přelepte náplastí a dbejte důsledně na hygienu až do úplného zahojení.

Dlouhou chůzi na vysokých podpatcích nohy zrovna nemilují.

Po několika takových koupelích bude oko pryč. Nebo přidejte do koupele jedlou sodu a po osušení přiložte na kuří oko kousek citronu, plátek cibule nebo česneku namočený v octě nebo citronové šťávě a připevněte náplastí. Přikládejte ale opravdu jen na kuří oko, abyste nepodráždili zdravou kůži.

Citron stačí mít přiložený asi hodinu, cibuli a česnek nechte působit přes noc. Potom nohy opláchněte a důkladně promažte mastným krémem. Proceduru opakujte několik dní za sebou, zrohovatělá kůže kuřího oka tak půjde postupně odrolit.

Na botách záleží

Zaměřte se i na výběr vhodné obuvi. Nemyslete si, že se vše spraví jen nošením sandálů – hodně záleží na tom, jaké jsou. Například tolik oblíbené letní páskové sandály s podpatkem se mohou po celodenním nošení proměnit doslova v mučicí nástroje. Zvolte raději vzdušné, pohodlné sandály s širší špičkou, která poskytne prstům dostatek prostoru, s podpatkem asi 3 cm.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden