Můj kousek štěstí

Je pořekadlo o petrželi pravdivé?

Naši předkové ji doporučovali na mužskou potenci. Když ji budeme užívat ve větších dávkách, neotrávíme se. Na rozdíl od mandragory nebo pilulek ublíží.

Petržel je opředená řadou mýtů a pověr. Těšila se velké oblibě i u samotných králů. Napomáhá průtoku krve v ledvinách, působí na rozšiřování cév, snižuje krevní tlak, působí na trávicí trakt tím, že zvyšuje sekreci trávicích enzymů a mírní křeče v žaludku. Je užívána při poruchách trávení a také jako afrodiziakum. Působí totiž na prokrvení pohlavních orgánů a zejména muži po jejím požití dostanou chuť se milovat. Petržel aby dlouho vydržel ale neznamenalo to, co si pod tímto pořekadlem dnes myslíme, nýbrž skutečnost, že je petržel prevencí proti onemocnění prostaty.
Doporučená denní dávka je jeden gram semen (čtyř čajových lžiček) na šálek vody, pokud si chcete udělat čaj. Žvýkáním petrželky se čistí dech a odstraňuje zápach z česneku.

Šťáva proti hmyzu

Petrželová šťáva z čerstvé nati je skvělým prostředkem k odpuzování hmyzu. Také při štípnuti hmyzem si můžete potřít čerstvou perželkou postižené místo. Odvar z petrželové natě působí jako vlasové tonikum na lesk vlasů. Petržel je výborný vnitřní prostředek k pročištění pleti. Lze ji přidat téměř do všech pokrmů, polévek, smetanových či houbových omáček, sekaných mas, nádivek, dušených a pečených mas nebo do salátů či pomazánek. Můžeme ji zmrazit nebo usušit. Sušená nať petrželky však není tak aromatická jako čerstvá. Dříve se také věřilo, že petržel je mocný protijed. Bylinka má sice desinfekční účinky, ale proti prudkému jedu vám nepomůže. Dokáže však zmírnit nevolnost po zkaženém jídle. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden