Můj čas na kafíčko

Je rebarbora zdravá anebo zdraví škodí?

Počasí urychlilo zrání a my se už pomalu chystáme sklízet na zahrádce stále oblíbenější rebarboru. Z ní se využívají především řapíky listů. Ty se oloupou, opláchnou a nakrájí na centimetrové špalíčky.

I když je to zelenina, slouží podobně jako ovoce do buchet, kompotů, na koláče nebo jako náplň do knedlíků. Svou nezaměnitelnou nakyslou chutí je rebarbora opravdu výtečná!   Má léčivé účinky Rebarborové řapíky obsahují velké množství prospěšné kyseliny listové, jablečné a citrónové. Překvapivě však velmi málo vitaminu C. Zato je výborným zdrojem vitaminů skupiny B. Obsahuje i kyselinu šťavelovou, ale v době sklizně jí má málo. Dále obsahuje vápník, mangan a draslík.

Proti průjmu i zácpě

O tomto zvláštním dvojím účinku mluvili už staří Číňané. Výzkumy prokazují, že malé dávky rebarbory opravdu přináší úlevu při průjmu. Naopak velké dávky rebarbory mají silný projímavý účinek. Kořen rebarbory se dokonce používá jako laxativum – projímadlo. Protože pomáhá vyvolávat menstruaci a děložní kontrakce, měly by se jí vyhnout těhotné ženy.

Většinou prospívá

Rebarbora je ve výsledku pro náš organismus prospěšná, musí se však správně používat a hlavně ve správnou dobu. Jediné co je v řapících škodlivé, je kyselina šťavelová. Je proto velmi důležité, aby se rebarbora sklidila včas, protože později se tvoří kyseliny šťavelové více a více.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden