Můj čas na kafíčko

Je to láska, nebo touha?

Každé zamilování má tři zásadní fáze. Podle jakých signálů téměř s určitostí poznáte, jestli je to opravdu láska, nebo pouhé okouzlení a vášeň?

První fáze lásky je touha, kterou ovlivňují hormony testosteron a estrogen. Je to čistý sexuální pud, živočišná potřeba, která se změnila v touhu po uspokojení. Druhá fáze je přitažlivost. Nemůžete jíst, spát, protože pořád myslíte na toho druhého.

Jste ovlivněna hormony adrenalinem, dopaminem a serotoninem. Třetí fáze lásky je oddanost, která umožňuje, že spolu páry zůstanou. Ovlivňují ji hormony oxytocin a vazopresin, který je vylučován po uspokojivém sexu.

Odteď MY místo JÁ

Když jste zamilovaná, používáte častěji zájmeno „my“ místo „já“. Chcete, aby se váš partner seznámil s vašimi přáteli a rodinou, a chcete, aby jím byli také ohromeni. Toužíte, aby poznal lidi, místa a jevy, které jsou vám blízké a milé. Pod vlivem lásky toužíte sdílet s partnerem své sny, obavy, cíle a budoucnost.

Můžete mu říct tajemství a tužbu, o které jste dosud nikomu neřekla. Oproti tomu, když jste pouze pod vlivem touhy, jste uzavřená, bráníte se prozradit citlivá místa své duše. Bojíte se jít ve vztahu do hloubky.

Jde vám o sdílení

Ve fázi citového omámení vás druhý člověk silně ovlivňuje. O všech rozhodnutích se nejdřív radíte s partnerem. V případě, že se vám stane něco nepříjemného, chcete se mu svěřit. A když se vám stane něco pozitivního, chcete se pochlubit, chcete, aby se partner z toho těšil s vámi a mohli jste radostný děj sdílet spolu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden