Můj čas na kafíčko

JE TO ÚPAL, NEBO ÚŽEH?

Už se nemůžete dočkat zasloužené dovolené? Slunce už pořádně připaluje a venku u vody bude báječně. A i když se chcete vodních radovánek co nejvíc nabažit, nesmíte zapomínat, jak je pobyt na přímém slunci nebezpečný.

Ani přeháňky, ani mírný větřík nedokážou zmírnit intenzitu slunečního záření. A proto musíte počítat nejen se spálenou kůží, ale i s úpalem nebo spíše s úžehem. Spousta lidí považuje tato dvě označení za totéž. Není to stejné, i když jde v obou případech o přehřátí organismu. A jak poznáte, která nepříjemná zdravotní komplikace vás právě postihla?

Úpal je z přehřátí

V tomto případě většinou nebývá na vině sluníčko a úpal vás klidně může postihnout nejen v přírodě, ale i ve městě a někdy i v práci. Jako úpal můžeme jednoduše označit přehřátí organizmu a jeho následnou obrannou reakci na nadměrné působení tepla. Často k němu dochází ve vlhkém prostředí s teplotami nad 35 °C, tedy i v místnostech, kde se teplo hromadí a kde je špatné větrání.

Může se na něm podepsat i nedostatečné množství tekutin a solí, důležitých k tvorbě potu a oblékání neprodyšných oděvů. Úpal často ohrožuje návštěvníky masových akcí konaných v halách, kde je vydýchaný vzduch. Někdy k němu dochází při cestě autem v horku, stejně tak při sportu, nebo při velké tělesné námaze. Nejčastěji se však jedná o kombinaci horkého prostředí s nadměrnou aktivitou.

Úžeh je ze slunce

Úžeh je vlastně sluneční úpal.Také jde o přehřátí organismu, ale vzniká v důsledku přímého působení slunečních paprsků. Typická situace je nadměrné, dlouhodobé slunění, kdy slunečních paprsků dlouhodobě působí na nekryté části těla, které se pak přehřívají. Pokud sluneční paprsky intenzivně působí na nechráněnou hlavu, dráždí mozek a mozkové pleny.

Jak se projevuje úpal?

Bolest hlavy, zmatenost, závrať nevolnost až zvracení pocení (někdy teplá, červená, suchá kůže) zrychlené dýchání a tep, pokles tlaku horečka poruchy vědomí a křeče i šokový stav.

Jak se projevuje úžeh?

Horečka, dominuje bolest hlavy a zvracení porucha vědomí, křeče známky dráždění mozkových obalů, omezení hybnosti hlavy kůže je horký a suchá příznaky se mohou objevit se zpožděním, pár hodin po slunění.

Větrák znatelně vzduch ochladí!

Chlazení jako první pomoc

Postiženého je potřeba zchladit (především hlavu) a přesunout do stínu, případně do chladné místnosti. Ale pozor, ochlazujte postupně! Pomáhá chladný proudící vzduch (větrák), studené obklady, vlažná sprcha, ledové obklady na třísla a přísun tekutin. Není však vhodná pouze čistá voda, spíše iontový nápoj, nebo voda se solí (1 čajová lžička/1 litr tekutiny), vhodný je studený velmi mírně oslazený čaj s citronem. Ale pozor, těžší stavy patří do nemocnice!

Braňte se přehřátí

Nejlepší je mu předcházet. Pokud trávíme celý den na slunci, je dobré alespoň na dobu, kdy je sluneční záření nejintenzivnější (2–3 hodiny kolem poledne), strávit ve stínu. Když už na přímém slunci být musíte, vždy noste něco hlavě! Ideální je kšiltovka, která zastíní i obličej. Pomůže si v průběhu dne dopřát chladivou sprchu nebo dokonce – pokud je po ruce nějaká vhodná nádrž – se úplně smočit ve vodě. Samozřejmě je velmi důležitý příjem tekutin. Ideální jsou minerálky nebo bylinné čaje. Dobře fungují také studené obklady hlavy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden