Moje sladké tajemství

Je vám neustále zima?

Pokud máte pořád studené ruce i nohy, nemusí to být vina nesprávného oblečení a obuvi. Možná za tím stojí některá onemocnění.

Studené končetiny k zimním měsícům už tak nějak patří stejně jako proměnlivé počasí a nedostatek sluníčka. Máte-li je ale pořád, není to normální. Syndrom studených končetin nebo také Raynaudův syndrom je porucha krevního oběhu, která postihuje vazivo cévních stěn nebo orgánů.

Výsledkem je, že krev nemůže proudit do okrajových částí těla, a proto dochází k tomu, že jsou ruce i nohy studené a střídavě také nos a uši. Tento zdravotní problém navíc může prohlubovat třeba i nedostatek železa. Studené ruce a nohy mohou signalizovat zdravotní těžkosti v oblasti cév, ledvin, ale může jít i o anémii neboli chudokrevnost.

Buďte v pozoru zejména tehdy, pokud máte nejen studené končetiny, ale i kruhy pod očima, problémy se zrakem či hemeroidy. Pravděpodobně málo spíte, kouříte nebo máte zablokovanou páteř. To vše může způsobovat pravidelné ochlazení rukou a nohou bez ohledu na to, zda je venku dvacet stupňů Celsia, nebo mrzne, až praští.

S pocitem zimy vám může hodně pomoci také horká koupel

Psychická zátěž

I když se to na první pohled nemusí zdát, váš problém může způsobovat i nadměrný stres a velká psychická zátěž. Nastanou-li, do žil se vyplaví adrenalin, který během cirkulace způsobuje zúžení cév.

Tímto způsobem se tělo snaží ušetřit energii a zároveň se připravuje na jakékoli ublížení na zdraví, které organismus ve stresové situaci očekává. Nedostatečné prokrvení může souviset i s nezdravým životním stylem, hlavně pak se sedavým zaměstnáním. Vlivem toho se totiž významně snižuje cirkulace krve.

Kdo nejvíc trpí?

Nejčastěji tento syndrom postihuje mladé štíhlé ženy, které mají pomalejší metabolismus, tenké cévy a menší procento svalové hmoty. I když to nemusí být pravidlem, muži jsou otužilejší. Může za to rozdílný poměr tuků a svalů.

Mužské tělo je složeno ze čtyřiceti procent svaly a z patnácti procent tukem, ženy mají poměr svalů a tuků většinou pětadvaceti procentní. Svaly ovšem lépe produkují teplo, tuk je jen izolátor, proto se hůře ohřívají. Kromě toho je vrchní vrstva ženské pokožky o patnáct procent tenčí než mužská, a tedy propouští více chladu.

Co vám pomůže

Jednoznačně návštěva lékaře, kterému povězte o svém problému. V případě, že vás studené končetiny trápí pouze jako následek sychravého počasí, vezměte si teplé vlněné oblečení a papuče, které vás izolují od podlahy, venku pak boty s hrubou podrážkou.

S tloušťkou ponožek to nepřehánějte, důležité je, aby se vám nepotila noha. Vhodné je dopřát si i sem tam horkou koupel. Pokud vás studené nohy trápí například v práci, kde nemáte možnost pohybu, zkuste si alespoň dělat častější pauzy a během nich se projít.

Nežádoucí příznaky

Máte-li pocit studených nohou celoročně a bez zjevného důvodu a současně se u vás vyskytují také další obtíže jako únava, hubnutí nebo přibývání na váze, horečka, bolest kloubů či vyrážka, na nic nečekejte a jděte k doktorovi.

Zpozornět byste také měla, pokud v chodidlech cítíte chlad, ale pokožka není chladná na dotek. V takovém případě by za obtížemi mohlo stát poškození nervů či jiné neurologické poruchy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden