Můj kousek štěstí

Jedno manželství je na jeden lidský život ažaž, říká Kanyza

Můj kousek štěstí

Rodák z Lipníku nad Bečvou rád vzpomíná na krásné, ač ne tak docela typické dětství. Přišel na svět jako dítě starších rodičů, tatínek byl středoškolský učitel a spisovatel, maminka knihovnice. „Tatínek měl čtyřicet jedna a maminka čtyřicet, což bylo na tehdejší dobu neobvyklé,“ vzpomíná herec. „Veškeré návštěvy, které k nám chodily, byly starší.

Díky tomu jsem poznal spoustu významných osobností. Neměl jsem sice takového tatínka jako mí vrstevníci, nechodil se mnou hrát fotbal, ale mělo to své výhody.“ Hercův otec byl, jak Jan Kanyza podotýká, kavárenský povaleč, intelektuál, který to za socialismu neměl jednoduché. Svého času pracoval jako ředitel Krajského muzea v Olomouci, a tak syn vyrůstal mezi lebkami a historickými spisy.

Hrabat se v nich jej bavilo víc než fotbal. Olomoucký orloj zahrál v roce 1955, v okamžiku slavnostního odhalení, místo plánované Internacionály tři hanácké písně. Prosadil to právě Kanyzův

Zbývá vám 85% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden