Moje šťastná hvězda

Její sen o spokojené rodině zničila nevěra

Leonu Machálkovou (52) umění přitahovalo už odmalička. Chodila do pěveckého sboru, recitovala poezii a poměřovala se s ostatními v soutěžích, jako byly třeba Wolkerův Prostějov nebo Šrámkova Sobotka.

Nemohla na konzervatoř

Přestože jí učaroval hlavně zpěv, vystudovala filozofickou fakultu. To, že nemá hudební konzervatoř, Machálkové nikdy nevadilo.

„Jsem samouk a celý život doháním hudební vzdělání,“ říkala později, když vysvětlovala, proč se nezkusila přihlásit na konzervatoř.

Tehdy to prý nebylo jednoduché a její rodiče chtěli mít hlavně klid. Báli se, že kdyby zkoušky na konzervatoř neudělala, musela by někam do učení.

Život jí nabídl zajímavé šance

I proto pro ni bylo lepší vystudovat nejprve střední školu a pak jít na vysokou. Tak si to přáli její rodiče a Leona s tím jako poslušná dcera souhlasila.

Jak sama říká, tatínek s maminkou nikdy nevěřili tomu, že by doma mohli mít takovou zpěvačku, jaké vídali v televizi. Přesto Machálková základní pěveckou průpravu má. Osm let totiž zpívala v dětském pěveckém sboru.

„Když člověk opravdu má o něco zájem a nenechává si to jen pro sebe, pak má potřebu to rozvíjet,“ říkala později cílevědomá zpěvačka. Leona chodila na přednášky a do divadel, kde potkávala zajímavé lidi.

Měla poměr s hudebním skladatelem?

Život jí pak sám nabídl šance, z nichž některé využila. Už od osmnácti let začala vystupovat s kapelami Damián a Znamení dechu.

Když se pak odstěhovala do Prahy, moderovala rozhlasové pořady a dostala se i k vystupování v televizi. Brzy také získala angažmá v divadle Semafor a první role v muzikálech.

Z Leony se tak stala zpěvačka, s kterou český showbyznys musel počítat. To už se přátelila s Karlem Svobodou (†66), který ovlivnil nejen její kariéru, ale i soukromý život.

Později se dokonce šuškalo, že ti dva byli milenci. A i když Machálková na toto téma nechtěla s médii hovořit, svůj poměr se zesnulým skladatelem nikdy nepopírala.

Jednu dobu se dokonce šířily fámy, že si Leona, Karel a jeho manželka Vendula Svobodová (47) užívali ve třech postelové hrátky.

Šípek na ni udělal velký dojem

Ředitelka Nadace Kapka naděje to prý přiznala ve své knize, kterou před lety napsala a která pojednávala o jejím životě se slavným skladatelem. „Teď už vím, že jsem byla naivní, dělala jsem ale všechno pro to, aby byl manžel šťastný.

Ano, s Leonou a mým mužem jsme si užívali sex ve třech,“ uvedla tenkrát Vendula. Když Leona potkala Bořka Šípka (†64), byl její poměr se Svobodou dávno minulostí.

S úspěšným architektem Machálkovou seznámil jejich společný přítel, zpěvák Karel Černoch (†64). Charismatický, o osmnáct let starší Šípek zpěvačce okamžitě imponoval.

Krásná setkání u dobrého jídla

Byl totiž výborný společník s obrovským smyslem pro humor, který dokázal hodiny bavit celý stůl. V té době byla Leona zrovna bez partnera, a tak po nějakém vztahu toužila.

Přesto to trvalo ještě rok, než přijala pozvánku na jejich první rande. Starší Bořek se prý ve vztahu s ní ujal roli učitele a velmi rád ji seznamoval se zajímavými lidmi.

Zpěvačka tak měla možnost setkávat se s takovými osobnostmi, jako byl prezident Václav Havel (†75) nebo výtvarník Petr Sís (70). Dost často u nich bývalo na večeři hodně lidí a Leona tato setkání u dobrého jídla a kvalitního vína milovala.

Ona a Šípek spolu nějakou dobu žili také v Thajsku, kde se narodil jejich syn Artur (16). Bořek to tam miloval, znal tam každý kout, a dokonce uměl trochu thajsky.

Doufala, že se s ní konečně ožení

Po deseti letech vztahu se však nad jejich láskou začala stahovat mračna. Zpěvačka měla pocit, že je i se synem na posledním místě v Bořkově životě.

Že slavný architekt dává přednost práci před rodinou. Tehdy nastalo období plné hádek a nedorozumění. Přesto se jednu chvíli začalo blýskat na lepší časy.

To když se v roce 2009 Šípek rozvedl se svou bývalou manželkou Bambi Uden. Tehdy zpěvačka doufala, že nyní bude řada na ní. Že se po letech soužití se známým architektem konečně i ona dočká sňatku.

Ještě na Bořkových šedesátinách v roce 2009 se všechno zdálo v pořádku. Leona i Šípek doslova zářili štěstím a hovořilo se o tom, že by svému synovi rádi pořídili sestřičku. Téměř vzápětí však bylo všechno úplně jinak.

Na vině byla nevěra

Šípek se zamiloval do Zuzany Mausové, bývalé honorární konzulky v Ženevě, a po sérii výčitek od rodiny odešel. Přesto se pokusil hodit rozchod na Leonu.

Tvrdil dokonce, že jí najednou začal vadit jeho věk. „Ptala se mě, proč se stále stýkáme se starými lidmi,“ postěžoval si tehdy a dodal, že se přitom jednalo o jeho přátele a vrstevníky.

A tak netrvalo dlouho a místo svatebních zvonů jsme slyšeli o rozchodu známého páru. Veřejnost tato zpráva velmi překvapila. Zvlášť když se architekt rychle stěhoval z jejich bytu, a Leona i s malým Arturem odletěla do Chorvatska.

Ačkoli se s Bořkem jeho nová přítelkyně později rozešla, k Leoně se už nevrátil. Bořek chtěl zkrátka poprvé v životě žít sám.

Machálkovou sice jejich rozchod velmi ranil, přesto bývalí partneři dokázali po nějakém čase fungovat alespoň jako dobří rodiče. Syn Artur zůstal ve výhradní péči zpěvačky, Bořek se však snažil být i nadále dobrým otcem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden