Můj čas na kafíčko

Jíl, elixír mládí a krásy našich předků

Ještě jste neslyšeli o blahodárných účincích jílu? Přitom je pro své úžasné vlastnosti využíván již od nepaměti.

Jedná se o horninu starou miliony let, která je tvořena z důležitých minerálů. Ty mají schopnost vázat na sebe škodlivé látky a zároveň hýčkají naši pleť a vlasy. Druhů jílu je celá řada a každý má trochu jiné vlastnosti.

Vyzkoušejte přípravek, kterému se přezdívá kosmetický zázrak.

Marocký

Jak už název naznačuje, pochází tento jíl z Maroka, a je pravděpodobně jedním z nejznámějších. Má silnou absorpční a čistící schopnost a stahuje pokožku. Proto se nejčastěji doporučuje na mastnou pleť, ale snese ho i citlivá, jen ho v tomto případě nesmíte používat příliš často.

Popularitu mu přinesli také fanoušci takzvaného no–poo mytí vlasů, což znamená mytí bez šamponu, a právě na to se marocký jíl hodí ideálně. Pokud to chcete zkusit, nezapomeňte vlasy nakonec opláchnout jablečným octem.

Zjistěte, který jíl vám vyhovuje nejvíc.

Bílý (kaolin)

Je vhodný zejména pro normální a sušší pokožku, především na tu citlivou. Jako jediný ze všech druhů je hypoalergenní. Pleť tolik nevysušuje a neporušuje její ochranný film. Pomáhá ji regenerovat a zvládne eliminovat různé nedokonalosti. Nejčastěji se používá jako pleťová maska.

Růžový

Koupíte ho ve více odstínech od světle růžové přes červenou až do oranžova, někdy i do fialova. Je vhodný pro všechny typy pleti, speciálně na unavenou a zralou, také na citlivou a podrážděnou pokožku se sklonem k zarudnutí.

Snižuje suchost a šupinatění, zlepšuje elasticitu pokožky a její pevnost. Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Pomůže vám i na tělo, pokud trpíte celulitidou.

Červený

Je vodný pro pleť s ekzémy a vyrážkou. Podporuje krevní oběh a můžete ho použít i jako zábal či koupel při bolestech svalů i na modřiny. Vlasům dodá lesk a objem.

Stačí ho nanést na vlhké vlasy až ke kořínkům a následně promasírujete. Nebo ho smíchejte s vodou, pastu naneste na vlasy a na pár minut zabalte do teplého ručníku. Vlasy nakonec pořádně opláchněte vlažnou vodou.

Zelený

Má detoxikační i čisticí účinky, pomáhá proti tvorbě vrásek a stárnutí pleti i při léčbě různých kožních nemocí, často se využívá při akné, ale zklidňující účinky má také při různých zánětech kůže. Použít ho můžete na celé tělo, doporučuje se při celulitidě nebo na strie. Vlasům dodá sílu a redukuje činnost mazových žláz.

Maska na obličej

Tuto masku si připravíte smícháním jílu a vody v poměru cca 1 : 2. Naneste na obličej, nebo na tělo mimo oční okolí a rtů a nechte působit 2–5 minut, poté opláchněte teplou vodou.

Tip!

Vlasový zábal: Jíl smíchejte s vodou v poměru 1 : 3. Směs naneste na pokožku hlavy a důkladně vetřete do vlasů, pod zábalem nechte deset minut působit a nakonec vlasy opláchněte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden