Moje šťastná hvězda

Jóga pro všechny generace

Nemůžete kvůli bolesti zad ráno vstát z postele? Bolí vás kyčle? Nebo snad trpíte častými bolestmi hlavy? Seznamte se s druhy jógy, které můžete začít praktikovat teď hned třeba s pomocí internetových videí.Pokud si však chcete být jistá, že cviky provádíte správně, doporučujeme alespoň začátečnicím navštěvovat jógové lekce.

Jak se na lekci připravit?

Výhodou jógy je to, že si nemusíte pořizovat žádné drahé vybavení.Pokud se rozhodnete vyzkoušet otevřené jógové lekce v některém ze studií, nemusíte si pořizovat vůbec nic. Stačí se obléci do pohodlného oblečení. Jógové podložky a všechny ostatní pomůcky na jógu máte ve studiích k dispozici při hodinách jógy zdarma.

Chcete-li však cvičit doma, je zapotřebí pořídit si jednu kvalitní jógovou podložku, pěnovou kostku, jógový pásek a mít při ruce deku, kterou se v závěrečné pozici přikryjete.

Hatha jóga

Patří mezi základní typy jógy a je také nejméně náročná.Pro ty z vás, které jógu ještě nikdy nepraktikovaly, je naprosto ideální. Spojuje jednotlivé pozice (asány), práci s dechem (pranayama) a relaxaci, které je neméně důležitá.

Vinyasa flow jóga

Není nijak fyzicky náročná, ale je důležité naučit se správně dýchat.Dech je totiž podstatou vinyasa jógy. Během cvičení je praktikována zklidňující dechová technika zvaná udždžají. Na jednu pozici připadá jeden nádech a výdech. Následují pochopitelně sestavy.

Aqua jóga

Pokud se na klasickou jógu necítíte, nejste dostatečně rozhýbaná a máte hodně zkrácené svaly, můžete zkusit jógu ve vodě.Jednotlivé asány se provádějí mnohem snadněji. Ale nenechte se mýlit. Existují i cviky, které jsou ve vodě naopak mnohem náročnější!

Jin jóga

U nás nepříliš rozšířená, přesto v asijských státech na ni nedají jogíni ani jogínky dopustit.
Rozdíl mezi nimi je v tom, že zatímco jang jóga je dynamičtější a zaměřuje se na posílení svalstva, jin jóga je pomalejší, ne tak dynamická a posilujete při ní zejména vazivové tkáně a rozhýbáváte klouby.Při jin zůstáváte v pozicích až 20 minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden