Můj čas na kafíčko

Jsme spolu, nebo proti sobě?

Hádky patří k životu. Kdy dohadování vztah posiluje? A kdy už náš život v páru ničí?

Hádáme se, protože nám na sobě záleží. Když jsme spolu a máme dvě hlavy a dvě srdce, můžeme najít snáz tu správnou cestu z problémů. Čím si nejvíc ubližujeme? A co vlastně chceme říct v tornádu zběsilých emocí, když se spolu hádáme?

Život je někdy jako procházka lesem. Někdy se cítíte jako ztracená v hlubokém lese plném problémů a potřebujete někoho s nadhledem, kdo z obří skály nad vámi náhle vidí, kudy se zmateně motáte. Nemusí slézt až k vám a vést vás za ruku.

Vy z lesa zvládnete vyjít dobře sama. Ba naopak, platnější vám je právě jeho pohled z výšky, protože svým jiným úhlem pohledu může lépe vidět, kam jste zabloudila a ani si to neuvědomujete.

Vztah to jsou i společné koníčky.

On není ve vaší hlavě

Když vám na partnerovi záleží, chcete, aby byl šťastný, protože pak jste šťastná dvojnásob. Za něj a samozřejmě za sebe, protože právě vy jste tím důvodem, proč on je šťastný. Proto se zajímáte, proč se trápí, co mu vadí.

Toužíte mu vysvětlovat své pohledy, jak vidíte situace, protože on není ve vaší hlavě. Neví, jestli ho už nemáte ráda, jestli vás už neomrzel, když s ním nemluvíte. Neví, co máte v hlavě, natož v srdci. Tak jako vy netušíte, že ho něco bolí.

Jak zbořit zeď mezi vámi?

Máte odlišné city, výchovu, hodnoty, zkušenosti, minulost, a přesto jste se rozhodli být spolu. Jenže pak přijde problém a vystaví mezi vámi vysokou zeď. Abyste ji zbořila, tak si věci musíte mezi sebou vysvětlit, vyříkat, a tudíž se někdy i hádat.

Použít argumenty a vymezit hranici, co je pro vás ještě přijatelné, a co vás už bolí. Hádáme se ne proto, abychom si ve vztahu ubližovali, ale naopak proto, aby to ubližování přestalo. Proto si vše potřebujeme vyjasňovat.

Toužím tě neztratit

Muž a žena jsou zcela odlišní tvorové. Přitom dokážou stvořit společnou symbiózu a jednotu a jít životem společnou cestou. Někde jste se možná potkali u společného zájmu a zamilovali jste se. Ale dál se potřebujete držet jeden druhého.

Je otázkou času, kdy se projeví vaše odlišné hodnoty, sny, a kdy se budete rozvíjet jinak. Kdy jeden bude třeba chtít u společného zájmu zůstat, a druhý už tím bude nasycen. Proto je důležité umět spolu komunikovat.

Hádky jsou součástí každého vztahu.

K čemu jsou hádky dobré?

Dohadování se patří ke vztahu jako vláha k uspokojivému růstu. I uvnitř sebe sama si někdy vyčítáte své chyby, litujete toho, co jste udělala, i toho, co jste naopak promarnila. Nadáváte si, ale ne proto, že byste se neměla ráda a chtěla pro sebe to nejhorší, ale právě proto, že chcete pro sebe to nejlepší.

Proto se na sebe v duchu někdy zlobíte, abyste se v sobě vyznala, motivovala se, jak jít dál, a vymanila se z bludného kruhu. Tak jako ve sportu, kde vás burcuje trenér. Nechce vás přece srazit, ale postavit na nohy, a vůbec stimulovat k výkonu.

Mlčení je cesta do pekel

Když jste sama, mluvíte v duchu sama se sebou. Neustále si připomínáte, co je pro vás důležité. Uklidňujete se, pobízíte, chválíte. Jakmile to neděláte a svá trápení neřešíte, rostou ve vás pochybnosti, že asi nejste dost dobrá.

Z toho vzniká napětí a úzkost A přesně to se děje i v partnerovi, když začnete mlčet a přestanete s ním otevřeně mluvit. Hlava, ve které nejsou správné a jasné informace, pak začne přežvykovat zběsilé domněnky.

Po každé bouřce vysvitne slunce

Někteří partneři se k sobě chovají jako protihráči, ne jako spoluhráči, a pak se diví, že se ve vztahu necítí dobře. Jak by mohli? Jakou pozitivní energii vám může dát vztah, kde na sebe dva vojáci míří puškami?

Jak by se mohlo tvořit cokoli jiného než zoufalost, strach z budoucnosti a odtažitost? Dohadováním by se měly řešit problémy SPOLU, a ne PROTI sobě. Jen za této podmínky je možné posílit vztah!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden