Můj čas na kafíčko

Jsou ploché nohy nemoc?

Také se vám chůzí v elegantních botičkách po chodníku či dlažbě rychle unaví nohy? A naopak chůze v keckách po lese je bez problémů? Pak nejspíš máte ploché nohy.  

Co je to platfus?

Ploché nohy čili lidově platfus jsou zdeformovaná chodidla, kdy se vám bortí podélná nebo příčná klenba nohy, anebo dochází ke kombinaci obou vad. Ploché nohy mohou vzniknout během růstu, kdy o ně dostatečně nepečujeme a také špatným obouváním. Zpočátku malé deformace se ale mohou trvalou námahou vazů a svalů zafixovat, ke změnám může dojít i rychlým růstem či závodním sportem. V dospělém věku má vliv na vznik ploché nohy přetěžování v zaměstnání a při sportu. Velkou roli hraje i nošení nezdravé módní obuvi a samostatnou skupinou jsou změny po úrazu, hlavně po zlomeninách paty a kostí v nártu a prstech.

Stačí málo a zbortí se klenba nohy.

Lékaři dělí plochou nohu na:

1. stupeň – S poklesem klenby nohy, někdy se přidá vybočení paty. Defekt se dá ještě napravit, a navíc při něm noha nebolí.

2. stupeň – Klenbu můžeme upravit aktivním či pasivním přístupem, dochází k otokům a časté únavě nohou.

3. stupeň – Bolestivá ztuhlá plochá noha, ztuhlost je výsledkem zkrácení svalu, svraštěním kloubního pouzdra, anebo artrózy kloubů.

Pomáhají „rovnátka“

V mírnější fázi k tomu, aby vám nohy neotékaly, postačí používání bot s měkčí podrážkou a lepším odpružením při našlápnutí. Pokud otoky přetrvávají, je možné pro korekci použít speciální univerzální pomůcky ze sortimentu zdravotnických prodejen. V léčbě se kromě vhodného obouvání či nošení ortopedických vložek doporučuje dodržovat denní režim (redukce váhy, péče o nohy – večerní sprcha střídavě teplou a studenou vodou, masáž, ohýbání končetin, chůze naboso v nerovném terénu) a léčebná tělesná výchova – chůze po zevní straně chodidla, cviky, plavání apod. Jestliže obtíže neustoupí, měli byste navštívit ortopeda!.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden