Můj čas na kafíčko

Jste CITOVÁ závislačka?

Máte za sebou citový karambol, a už nedovolíte, aby vám nějaký chlap zlomil srdce!

Závislost může mít spoustu podob. Třeba kromě závislosti na kouření, na alkoholu a na drogách může vzniknout i závislost na vztazích nebo také na opojném stavu zamilovanosti. Je to i váš případ? A víte, jak vyléčit tuhle nemoc emocí?

Příčiny citové závislosti jsou různé. Jejím důsledkem je nízké sebevědomí a strach ze samoty. Ten, kdo upadá do nezdravé vztahové závislosti, mívá většinou sklony k pocitům viny a v minulosti zažil bolestné odmítnutí.

Proto podvědomě hledá tento typ nezdravého a nevyváženého vztahu. Nebo je zvyklý na přemíru pozornosti, a naprosto trpí, když se mu jí nedostává a trpí lhostejností a nezájmem. Není ale podstatné, co k závislosti vede. Důležité je jen jediné: cesta k uzdravení.

Závislost na  lásce je utrpení

Citově závislý člověk trpí obrovským nedostatkem lásky. Cítí se neúplný, nespokojený a ze svých pocitů viní toho, na kom je závislý. Chtěl by být šťastný, ale cítí se bezmocný cokoli udělat, protože je přesvědčen, že jediný, kdo mu v tom může pomoct, je jen objekt jeho citů.

Čím hlouběji do své závislosti propadne, tím podřízeněji se pak k dotyčnému chová. Tím se ocitá v pasti, která ho ničí. Často pak druhého přehnaně kontroluje, neúměrně žárlí a slovně i fyzicky napadá.

Přestaňte se všem rozdávat

Pokud jste se dosud rozdávala pro druhé a tím se ničila, je třeba to změnit. Musíte začít vnímat své potřeby, přestat se tomu druhému přizpůsobovat a zapomenout na roli oběti. Nemusíte o lásku škemrat tím, že budete žít život vašeho partnera a stále mu ustupovat.

Jestliže je mezi vámi opravdová láska a úcta, váš partner bude vnímat vaši touhu po spravedlnosti jako příležitost k obnově vašeho vztahu. Přestane ho tížit to, že musí myslet za dva, a místo toho vznikne nový prostor pro vás oba.

Lék na nemoc emocí

Závislák na lásce si svou nemoc vlastně neuvědomuje. Nenaučil se rozvíjet lásku k sobě ani si sám sebe vážit. Chce být za každou cenu milován, a přitom neví, co znamená milovat sám sebe. A tak se snaží za každou cenu být milován někým jiným.

Komplex méněcennosti ho pak vede k tomu, že toleruje cokoli, jen aby si uchoval tu trochu lásky, kterou se mu od druhého podařilo vymámit. Odpovědnost za svůj život tak dává do rukou druhého a tím se stává pouhým divákem vlastního života.

Jak vyléčit nemocné city?

Citová závislost je nemoc emocí, ale není to nic podobného chřipce, kdy si vezmete pár tablet, a za týden vše odezní. Je to dlouhodobá práce na sobě samém. Přiznat si svou závislost je první krok k úspěchu a k uzdravení.

Měla byste se naučit věnovat čas sama sobě, přemýšlet o svých přáních a objevit, co vás těší. Výborným pomocníkem v procesu uzdravení je samota.

Je totiž nezbytná k sebepoznání. Když ji přestanete chápat jako zdroj bolesti a strachu z opuštění, ale naopak jako příležitost se zastavit a uvědomit si, co vlastně opravdu chcete, máte napůl vyhráno.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden