Můj čas na kafíčko

Jste na kraji emocionální propasti?

Víte, jaký je nejhorší ženský zvyk? Hýčkat jen ostatní a sebe dát až na poslední místo.

My ženy často vydáme všechnu svou energii pro druhé, v domnění, že budeme šťastné. Jenže v tom maratonu plnění potřeb a tužeb partnerovi, dětem a vnukům zapomeneme často na sebe. Jak poznáte, že se blížíte ke konci svých sil?

Někdy se vysilujeme s vírou, že budeme více milovány a ti, o které se oddaně staráme, nás zahrnou láskou. Ale to se často neděje, a tak začneme být podrážděné.

Že se naše síly vyčerpaly, si uvědomíme až pozdě. Vydávat energii pro druhé, a nedostávat zpět nic znamená pracovat na sebezničení. Nepodceňte tedy příznaky, jež vedou k emocionálnímu kolapsu...

Jsem pro ně vzduch? Něco je špatně...

Do ničeho se vám nechce

Nemáte náladu ani chuť vařit. Jíte příliš mnoho nebo nevnímáte chuť jídla. Také květiny u vás doma vadnou.

Rostliny tak dávají na vědomost, že se jim u vás nelíbí. Nejvyšší čas najít soulad své duše s její ženskou podstatou.

Nechce se vám dát ani nádobí do myčky, ani se upravit. Právě to je příznak velkého vyčerpání. Někdy dokonce něco opravdu i chcete, ale nedokážete se už přinutit. Potřebujete pravidelný odpočinek.

Všichni vám lezou na nervy

Blízcí i neznámí vás dráždí. Pokud nemáte náladu vůbec na nikoho, něco je špatně. Všechno sama – chcete opravdu všechno dělat sama? Nikdo jiný to neudělá jako vy?

Pak buďte připravena také sama sebe intenzivně a často dobíjet. Nikdo jiný to za vás neudělá. Ženský styl „Všechno sama“ patří k alarmujícím signálům vyhoření.

Sama sobě se nelíbíte

Pohled do zrcadla je vám nepříjemný. Emocionální stav je ze vzhledu zcela jasně čitelný. Nestojí-li za nic, je čas dobít energii. Nemáte náladu ani vůli o sebe pečovat.

Jestliže se vám nechce ani se učesat nebo převléci tričko, oblečení si vybíráte nikoli podle zásady „líbit se“, ale „aby bylo pohodlné“, jdete špatnou cestou. To všechno jsou příznaky vysokého stadia vyčerpání.

Špatně spíte a marodíte

Myšlenky vám brání usnout a spát. Ráno se nedokážete probudit, ustavičně byste spala. To je signál přetížení. Utrhujete se na své blízké nebo často marodíte.

Někdy je nemoc jediný způsob, jak duše přiměje tělo, abyste si lehla a odpočívala. Nemáte ani pomyšlení na sex. Jakékoli náznaky vás rozčilují. Nutit se nemá smysl. Je třeba dobít ztracené síly.

Všechny peníze utrácíte pro jiné

Kupujete rodině dárečky, košili manželovi, nové záclony, ale co jste si koupila také pro sebe? Nic. Na sebe jste ani nepomyslela. Nic nechcete.

V obchodech vás nic neosloví, o nic nemáte zájem, ani o parádu, ani o knihy. Když se vás někdo ptá, co byste si přála, nevíte, co odpovědět. To je špatně a signál varovně bliká: Zastavte se a začněte se hýčkat.

Musíte mít vše pod kontrolou

Pociťujete paniku, když se věci nedějí podle vás. Tíží vás obavy, neklid, pocity strachu, které se nedají zvládnout? Nemáte už sílu ovládat vlastní emoce, žijete v příliš rychlém tempu.

Máte pocit, že nežijete, že pořád jen někam pádíte. Jsou to zlověstné známky vyčerpanosti. Je čas zpomalit, vydechnout si a srovnat krok na normál.

Říkáte MUSÍM místo CHCI

Říkáte často slovo MUSÍM místo slova MOHU nebo CHCI? Opatrně, tohle je také varovný příznak, že se blížíte k vyhoření. Pokud jste dlouhodobě vyčerpaná, odnáší to pak i vaše okolí a vy potřebujete nutně načerpat novou energii.

Je čas najít zdroje síly a radosti

Pozorujete, že se propadáte do podobných stavů? Pokud jste se v některém z bodů našla, je nejvyšší čas dobít síly. Co nejdřív si najděte nějaký způsob odpočinku, kde najdete zase zpět vnitřní klid a radost ze života. Zkuste třeba procházku, vonnou koupel, tanec, četbu, film, čokoládu nebo třeba hovor s kamarádkou. Cokoli, co potěší vaši duši.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden