Můj čas na kafíčko

Jste vegani? Pozor na možné komplikace!

Zdravé a silné kosti jsou zapotřebí pro správné držení těla a rovnováhu. Naštěstí potraviny, které udělají vašim kostem dobře, najdete běžně ve své ledničce.

Veganství je charakteristické vyloučením všech živočišných potravin. Existuje ale celá řada vitaminů a minerálních prvků, které se nacházejí právě v těchto produktech. Špatně uchopené veganství se tak může stát ze zdravotního hlediska dokonce škodlivým.

Úbytek svalů

• Rostlinné potraviny obsahují menší množství proteinů a zároveň je jejich kvalita pro tělo hůře využitelná. Tento jev částečně vysvětluje, proč je ze studií patrné, že všežravci mají vyšší množství svalové hmoty než vegetariáni a vegani.

Deficit důležitých minerálů

• Vegani mají vyšší riziko nedostatku některých minerálních látek či vitaminů – jsou to například zinek, železo, vitamin B12, omega-3 mastné kyseliny, vápník a některé další.

Až 50 procent veganů trpí nedostatkem vitaminu B12 a dopady tohoto nedostatku mohou být dalekosáhlé – od úzkostí a depresí, přes střevní potíže, až po mozkovou mlhu.

Má i svoje výhody

• Na druhou stranu je mezi vegany mnohem nižší výskyt obezity, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu, srdečních onemocnění i cukrovky 2. typu.

Aby vám nechyběly bílkoviny

• Stát se veganem a přitom prospět svému zdraví není tedy vůbec jednoduché. Vegani, kteří se ale tomuto tématu věnují hlouběji, naštěstí vědí, že jejich organismus potřebuje doplnit například omega 3-mastné kyseliny nebo bílkoviny. Ty najdou například v luštěninách, oříšcích a semínkách. prospěšné je i tofu a z koření zejména kurkuma.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden