Moje šťastná hvězda

K čemu je dobrý vitamin C?

Vitaminy jsou pro lidské tělo nenahraditelné živné látky nezbytné k udržení pevného zdraví.

Díky vitaminům mohou orgány správně fungovat, my se cítíme dobře a jsme odolní různým nemocím. Vitaminů existuje celá škála, většinu z nich můžeme nalézt ve stravě, některé je třeba při jejich nedostatku doplňovat pomocí farmaceutických doplňků stravy. Proč naše tělo potřebuje vitamin C, kde ho najít a jak nejlépe doplňovat?

Nejznámější céčko

Vitamin C je důležitý pro správné fungování buněk v těle, protože se tato látka podílí na tvorbě mezibuněčné hmoty. Hodně z nás si pod tímto nejznámějším vitaminem představí pojem správná obranyschopnost našeho těla a věčný boj s podzimními virózami a chřipkami. Je to tak! Na rozdíl od zvířat se člověk neumí vitaminem C přirozeně zásobovat.

Hitparáda vitaminů

Dostatečné množství tohoto vitaminu se nachází především v zelenině a ovoci. Kdo by neznal starou známou poučku, že především citrusové plody jsou na tento vitamin velmi bohaté. Hitparádu plodů s největším jeho obsahem na miligram hmoty jasně vede šípek následovaný černým rybízem, po něm následuje růžičková kapusta, kiwi a brokolice. Málokdo ví, že podobný obsah vitaminu C má vedle pomeranče například i zelí.

Předávkování nehrozí

Pokud je vitaminu C nedostatek, lidské tělo má zpomalený růst, člověku se více kazí zuby, lidé s jeho nedostatkem mají také sklon k podrážděnosti. Vitamin C je také důležitý především pro osoby, které kouří, žen užívajících antikoncepci, v těhotenství, po fyzické námaze a při infekci.
Doporučená denní dávka vitaminu C je 60 mg, k předávkování prakticky nemůže dojít, protože přebytečnou látku člověk vždy vyloučí močí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden