Kachna na jablkách

Suroviny na 4 porce:

1 kachna

2 stroužky česneku

2 snítky rozmarýnu

3 až 4 velká jablka

100 ml olivového oleje extra virgin

1 cibuli

1 řapíkatý celer

200 ml suchého bílého vína

100 g cukru

100 ml vody

sůl a pepř

Postup: 

Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem na povrchu i uvnitř. Dovnitř kachny vložíme česnek, rozmarýn a nakrájená jablka. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a kachnu krátce opečeme z obou stran, aby se kůže zatáhla. Přidáme zeleninu nakrájenou na větší kusy, rozmarýn a zalijeme vínem. Kachnu pečeme při 190 °C cca 1 hodinu. Po hodině pečení přidáme jablka nakrájená na plátky (lepší je použít oloupaná jablka, aby omáčka nezhořkla) a pečeme ještě půl hodiny. Upečenou kachnu přendáme na talíř a zeleninu z pekáče propasírujeme přes sítko. V malém kastrůlku rozpustíme cukr a přidáme trochu vody. Povaříme asi 2 minuty a vzniklým karamelem polijeme upečenou kachnu.

reklama
reklama