Kachna pečená nadivoko

Suroviny na 4 porce:

1 divoká kachna

10 dkg slaniny máslo

sůl

2 cibule

3 kuličky pepře

3 kuličky nového koření

1 bobkový list

2 kuličky jalovčiny

1 lžíce oleje

2 pomeranče

jíška

Postup:

Kachnu protáhneme slaninou, osolíme zvenku i zevnitř a dovnitř vložíme 1 celou oloupanou cibuli a kousek slaniny. Vložíme na pekáč prsíčky dolů, přidáme 1 pokrájenou cibuli a lžíci oleje. Přidáme kuličky černého pepře, jalovce a nového koření, bobkový list, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou a poléváme výpekem. Ke konci dušení přidáme podle chuti máslo.

Když je kachna měkká, můžeme sundat víko pekáče a krátce ze všech stran kachnu ogrilovat. Musíme dávat pozor, aby se máslo nepřipálilo, a proto včas podléváme vodu. Měkkou kachnu vyjmeme, do výpeku přidáme štávu z 1 pomeranče a necháme vydusit na tuk, zahustíme jíškou a krátce povaříme. Podáváme klasicky s červeným zelím a bramborovými knedlíky.

reklama
reklama