Kachna s povidlovou omáčkou

Suroviny na 4 porce:

4 kachní stehna

200 g sušeného ovoce (švestky, meruňky)

150 g švestková povidla

šťáva z 1 pomeranče a 1 citronu

1 lžička citronové kůry

skořice a tymián,

sůl, pepř, kmín

Postup:

Nejdříve stehna osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče a podlijeme vodou. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a nezakryté zprudka pečeme 15–20 minut. Poté ztlumíme na asi 160 °C, pokud je třeba, ještě podlijeme a zakryté pečeme do změknutí (asi dvě hodiny). Zatímco se maso peče, připravíme si povidlovou omáčku.   Povidla lehce rozvaříme s citronovou a pomerančovou šťávou, skořicí a tymiánem. Podle potřeby podlijeme vodou. Nakonec přidáme sušené ovoce a citrusovou kůru.

Když je maso dopečené, slijeme tuk, který stehna pustí a přilijeme připravenou povidlovou omáčkou (můžeme ještě přidat citrusovou šťávu). Vrátíme do trouby a při teplotě asi 130 °C dopékáme zakryté asi 15–20 minut, aby se chutě krásně spojily. Podáváme s bramborovými noky nebo bramborovými knedlíky.

reklama
reklama

Komentáře