Moje chvilka pohody

Kaki: zdravá pochoutka

Určitě jste už tohle ovoce v obchodech viděli. Jmenuje se kaki, je lesklé, oranžové a tvarem se podobá broskvi nebo rajčeti.

Ničeho se nebojte a ochutnejte ho. Je lahodné a sladké, trochu jako broskev, meloun a hruška dohromady. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“. U nás je kaki k dostání jen v zimním období, kdy je jeho vegetační doba, a dováží se ze Španělska nebo z Izraele.

Jíst se dá jedině, když je zralé. Poznáte to podle toho, že celý plod je sytě oranžový a tvrdá slupka na omak lehce povolí. Když se ale při nákupu netrefíte, dozraje vám doma při pokojové teplotě.

Proti stárnutí

Plody kaki jsou plné prospěšných látek. Obsahují velké množství vitaminu A, fosforu a hořčíku. Jsou bohaté na vlákninu, snižují cholesterol, posilují imunitní systém, pomáhají při stresu, nervozitě a únavě a mají příznivý účinek i při srdečních problémech. Každá žena jistě ocení, že obsahují lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

Kuchyňský poklad

Velkou výhodou tohoto ovoce je jeho pohodlná konzumace. Pevná oranžová slupka se snadno loupe a měkká dužina nemá žádná jadérka nebo pecky. Můžete ho jíst čerstvé, ale stejně tak se dá využít na mnoho způsobů: při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel (vynikající jsou například kachní prsa s kaki), dezertů (zkuste někdy lahodné brownies z kaki s ořechy), a zavařenin. Přidat ho můžete do různých snídaňových smoothies, ale vynikne i v alkoholických drincích.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden