Můj kousek štěstí

Kam do zámku, který nespí?

Nemůžete se dočkat, až se otevřou hrady a zámky? Některé z nich vás uvítají už nyní.

Jaro už láká do parků a zámeckých zahrad. Přesto je ještě chladno. Proto se necháme jistě rádi zlákat na zajímavou a poučnou prohlídku naší historie.

Za pohádkovým světem

Zámek Zbiroh hledejte na půli cesty mezi Prahou a Plzní. Dnes je honosným sídlem, které láká na celou škálu akcí. Turisté si užívají především zámecké expozice, které se týkají templářského řádu nebo malíře Alfonse Muchy, můžete tu ale navštívit i vynikající zámeckou krčmu.

Pokud se chcete zdržet, najdete tu dokonce zámecký hotel. Za zmínku stojí děčínský zámek. Jediným mimosezonním omezením tu je o něco zkrácená denní otvírací doba a uzavřené zahrady. Prohlídky „Zlatá léta děčínského zámku“, „Návštěva u knížete Františka Thuna“ a „Barokní perly zámku“ jsou stále v nabídce.

Thunům patří i další zámek, po celý rok otevřený, v Klášterci nad Ohří. Tady vás čeká největší muzeum porcelánu ve střední Evropě, a pro děti Pohádkový svět. Návštěvníci mimo sezonu přivítá také zámek Sychrov na Liberecku, známý ze Zlatovlásky. Právě s pohádkami je spojeno i několik prohlídkových okruhů na Sychrově.

Perla Čech a Santini

Všechny romantické duše určitě touží vidět tudorovský klenot – zámek Hluboká. I během zimy zůstává jeden okruh otevřený. Zimní je zkrácený, přesto vás provede úžasnými místy, včetně honosné lovecké jídelny.

Celý rok je přístupný zámecký park, kterým vede naučná stezka. Neznámější jihočeský zámek Český Krumlov je přes zimu zavřený, můžete ale navštívit jeho hradní muzeum nebo se vyšplhat na věž. V zimě stojí za návštěvu gotická pevnost Nové Hrady.

A zamiřte na nedaleký Zámek Nové Hrady, který si užijete včetně zahrad, labyrintu a muzea. Blízko je Tereziino údolí, rozsáhlý park, který stojí za návštěvu. Pokud se vydáte až na Vysočinu do Žďáru nad Sázavou, najdete tu lákadla hned dvě. Zámek a legendární kostel Zelená hora slavného architekta Santiniho.

Ochutnejte středověk!

Na popularitě získal zámek Dětenice, a to zejména díky své 0 středověké krčmě. Když byl po šedesáti letech otevřen veřejnosti, začaly se zde konat rokokové plesy a středověké hostiny. Pyšní se tu vařením piva.

Zámek nabízí prohlídky od té klasické přes čarodějnickou až po pohádkovou. Na seznam památek s celoročním provozem přibyl zámek ve Slatiňanech na Pardubicku. Prohlídková trasa vás zavede do interiérů v přízemí a do zámecké kuchyně.

Krásnou procházku zámeckou zahradou se sala terrenou si můžete dopřát v Mnichově Hradišti. Zámek je sice nyní uzavřený, ale nahradit vám touhu po historickém poznání může nedaleký hrad Valečov, který je v zimě otevřený. Je to jeden z nejkrásnějších skalních hradů u nás.

Z Mníšku do Dobříše

Pražský hrad je se svými poklady otevřený po celý rok. Přes zimu zůstává otevřený také zámek v Mníšku pod Brdy. Pro návštěvníky má připraveno několik okruhů, a k tomu navíc různé dětské a pohádkové prohlídky.

Velkým lákadlem tu je zámecká zahrada. Pokud budete z Mníšku pokračovat po dálnici D4 jižním směrem, dostanete se do Dobříše. Zdejší zámek jako lovecký hrádek nechal postavit Jan Lucemburský, otec Karla IV. V zimním období láká především na různé koncerty, výstavy a také na skvělou zámeckou restauraci.

Zatímco anglický park je otevřený, francouzský je momentálně nepřístupný. Přes zimní víkendy můžete navštívit také zámek Radim na Kolínsku. Je to skromnější sídlo, které ovšem stojí za vaši pozornost. Zavítejte i k zámku Loučeň a jeho parku, kde najdete jedenáct zahradních labyrintů a bludišť.

Klenoty Moravy

Co je pro jižní Čechy Hluboká, to je pro jižní Moravu zámek Lednice. V zimě je o víkendech otevřený první prohlídkový okruh, který vás provede úžasnými reprezentačními sály, a otevřený je také skleník.

Pokud zavítáte do Brna, můžete se uspokojit návštěvou celoročně otevřeného Špilberku. Má přichystanou celou řadu stálých expozic včetně kasemat, které prosluly jako nejtvrdší žalář habsburské monarchie. Nedaleko Vyškova objevíte největší klenot italské renesance severně od Alp – zámek Bučovice, taktéž v zimě otevřený.

Už ale samotný zámek je klenot sám o sobě. Také na severu Moravy najdete potěšení pro oči i duši. Zámek Fryštát v Karviné! Je naprosto výjimečnou památkou na Ostravsku. Projděte se i Parkem Boženy Němcové.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden