Můj kousek štěstí

Kam jít vyhlížet jaro?

Nemůžete se dočkat, až se s námi rozloučí zima? Vydejte se na rozhledny!

Vypravit se do přírody před začátkem jara má své kouzlo. Uvidíte na vlastní oči, jak se krajina probouzí ze zimního spánku a nešetří při tom zelenou.

Jarní Praha stověžatá

Pokud hledat ve středních Čechách krásné místo, kde se kochat probouzející se přírodou, pak bude nejlepší Kokořínský důl. Hrad Kokořín leží uprostřed nádherné krajiny a dá se k němu přijet po silnici, která nabízí nádhernou vyhlídku na hrad uprostřed lesa.

Sídlo loupeživých rytířů si oblíbili turisté i hledači záhad. Také dva zalesněné vrchy – Velký a Malý Blaník, posvátné hory opředené legendami o spícím vojsku, lákají svým výhledem do kraje. Zejména dřevěná rozhledna na Velkém Blaníku vám otevře výhled na Posázaví.

K rozhledně vede nenáročný výstup. Vypravit se můžete také na zříceninu hradu Tetín anebo na Dívčí hrady, ze kterých můžete vidět celou Prahu. Přímo naproti Dívčím hradům najdete vyhlídku Dobešku na Branických skalách. Méně známý je Paví vrch a vyhlídka u Krulišovy vily, kde jsou také moc hezké výhledy.

Kočičí hrádek a Letohrad

Malebná krajina nabízí velké množství přírodních krás. Pohled na ni si můžete vychutnat například z rozhledny Na Chlumu u Slatiňan. Vystavět ji nechal kníže František Auersperk jako výhled po tehdejší myslivecké oboře.

Pokud se budete těmito místy procházet, zamiřte k altánku u Kočičího hrádku. Najdete jej v lesoparku slatiňanského zámku. Pokud chcete vidět nejdál, Velká Deštná bude správnou volbou. Se svou novou rozhlednou vám umožní fantastický výhled do dáli.

Pokud zatoužíte šlapat ve stopách slavných, zamiřte do městečka alejí Letohradu k Muchově vyhlídce nebo k rozhledně Maxe Švabinského u České Třebové. Romantické výhledy jsou z rozvalin hradů. Rozhlednu najdete přímo v areálu hradu Lichnice nad Třemošnicí. Bývá z ní vidět až Říp.

Romantická Vltava

Pokud chcete velkou romantiku, pak mezi přehradami Kamýk a Orlík vytváří řeka Vltava jeden z úžasných meandrů, kterému se říká Solenická podkova. Nejlepší přístup k vyhlídce je z obce Zduchovice. Tady se vydejte po zelené značce směrem na Bukovec.

I když cesta nepatří mezi pohodlné, ten výhled stojí za to! Podobně úžasný pohled na Vltavu vám poskytne také Baba dva kilometry severně od Hluboké nad Vltavou. Pěšky vede na Babu mnoho cest, můžete jít po cyklostezce, lesem, kolem obory. Na vrcholu kopce se nacházejí zbytky hradiště s nálezy z doby bronzové. Je to tedy i historicky zajímavé místo.

Kdo by ale nechtěl vidět probouzet se tu největší přírodní krásu, kterou je Šumava? Soumarské rašeliniště je jedním z rašelinišť, které lemují Vltavu a najdete tu i vyhlídkovou věž. Dobrou volbou bude i stezka v korunách stromů u Lipna.

Za živou vodou

Pokud chcete spojit pohled do kraje s historií a ještě ochutnat vodu z léčivé studánky, pak se vypravte na Jedlovou u městečka Jiřetín. Z rozhledny uvidíte vrcholky Krušných hor i Krkonoš. Přes vrchol kopce vede evropské rozvodí – voda ze severního svahu odtéká do Baltického moře, z jižního do Severního moře.

Pod rozhlednou si můžete projít jednu z nejkrásnějších křížových cest u nás a až vystoupáte do kopce, najdete léčivou studánku. Nejstarší rozhlednou Krušných hor je Komáří vížka u Teplic. Pokud se vám nebude chtít šlapat pěšky, můžete se projet lanovkou.

Je nejstarší a nejdelší lanovkou bez mezizastávky v Čechách. Moc pěkný výhled na lesy vám poskytne i nejseverněji umístěná rozhledna u nás – Dymník ve Šluknovském výběžku. Na úbočí Dymníku stávala už v roce 1895 výletní restaurace, a tu zde najdete dodnes.

Pustevny, nebo sopka?

Když začne jaro v Beskydech, už se zima nevrátí! Vyhlídková stezka na Pustevnách vás nadchne. Na věž vás dovede pozvolna stoupající chodník mezi stromy. Mimo to vede z Pusteven několik naučných stezek, například stezka Radegast.

Neobvyklou rozhlednu najdete u Krnova, jmenuje se Cvilín. Je prastará a je z ní krásný výhled na Praděd a do Polska. Velkou zajímavostí je Venušina sopka u obce Mezina na Bruntálsku. Vrchol kopce je pokryt červenohnědou struskou a sopečným pískem.

Můžete tu vidět dokonce směr, kudy ze sopky vytékala láva. Na vrcholku sopky najdete hlavní kráter a boční kráter s jeskynním převisem. Z obce Mezina vede na sopku modrá turistická trasa a z jejího vrcholku je krásný výhled do širokého okolí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden