Můj kousek štěstí

Kam letos konečně na masopust?

Muzika, tanečky, nespoutané veselí ... a dobrot, co hrdlo ráčí!

Letos se budou oslavy konat po celé zemi a ponoří nás do tance, zpěvu a dobrého jídla. Ochutnejte zabijačkové pochoutky, popijte a zapojte se do bujarého reje maškar!

Vepřové hody

Chcete si užít vepřové hody? Vydejte se na Smíchovskou náplavku! Ochutnáte ten nejlepší výběr jitrnic, jelit, prejtů, tlačenek, prdelaček a ovarů. V nabídce budou i šťavnaté uzené klobásky, na rožni se budou točit selátka a k ochutnání budou lákat i různé zahraniční speciality.

Chybět nebude vepřové koleno, trhaná vepřová pečeně, bůček, žebírka, škvarky, segedínský koláč nebo třeba porchetta a pelmeně. Pokud ale přece jen zatoužíte po tradici, pak nejlepší volbou bude Malostranský masopust, kde se dočkáte toho největšího průvodu masek v Praze.

Průvod vychází jako vždy z Loretánského náměstí a míří na Kampu. Masky se zastavují v hostincích a putykách v Nerudovce, Thunovské, Mostecké a na Malostranském náměstí. Pak následují bujaré oslavy na Kampě. Další oblíbené tradiční masopustní taškařice se konají v Karlíně nebo na Letné.

Koblihový král

Také sever naší země si dopřává tuto příjemnou lidovou tradici. Své příznivce si našla například v Turnově, kde se masopust letos pořádá ve dvoře Dlaskova statku. Chybět nebudou masopustní hry a taškařice.

Veselá muzika, tanečky, připomínka masopustních tradic, dobroty a soutěže. Originální jsou v Děčíně, kde spojily tyto oslavy s návštěvou místní zoo. Blýsknout se tu budou moct také ti, kteří umějí připravit ty nejlahodnější koblihy. Je tu totiž připravena napínavá soutěž O nechutnější masopustní koblihu.

Chcete-li zkusit štěstí a stát se koblihovým králem, pak začněte trénovat. Soutěžit může každý, kdo se se svými výrobky dostaví v den konání akce do zoo a předá porotě k posouzení tři vlastnoručně usmažené koblihy.

Velkolepou oslavou masopustu připravují také v Kadani. Tam letošní průvod povede sám dobrý voják Švejk!

Masky na ledu

Nejslavnější fašank, jak se na Moravě masopustu říká, bývá ve Strání na Uherskohradišťsku. Je to Festival masopustních tradic, který se tento rok odehraje už po třicáté páté v centru obce u Zámečku. Masopustní veselí zde skončí symbolickým pochováním basy.

Součástí festivalu nejsou pouze vystoupení folklorních souborů, fašankové obchůzky s tradičním tancem Pod šable, ale také ukázky tradiční výroby skla v místních sklárnách a košt slivovice. Pěknou veselici zažijete také ve Zlíně pod názvem Lešetínský Fačank.

Kromě průvodu, který prochází ulicí za velké podpory obyvatel, se dočkáte vyhlášení soutěže o nejlepší masku. Děti, které se zapojí do průvodu a přijdou v masce, dostanou dárečky.

Velkým zážitkem je i masopust v Kroměříži, který bývá spojený s jarmarkem, nechybí tu stánky s masopustními dobrotami, cimbálová muzika, program a dílničky pro děti.

Dlouhá tradice

Nejdelší tradice tohoto svátku se držela na Hlinecku a byla dokonce zapsána na seznam UNESCO. Zásluhu na tom má hlavně poslední den masopustu, takzvané „vostatky“, které jsou v tomto kraji opravdu svérázné.

Průvod maškar tu má přísná pravidla, masky se dělí na červené a černé, neboli pěkné a šeredné. První chodí laufr se ženuškou, následuje muzika, dva mládenci a čtyři Turci – dva modří, dva červení. Po nich jdou kominíci, pak slamění, ras s kobylkou, bába s dědkem v nůši, medvědář s medvědem a Židi.

Mezi další místa patří víska Studnice. Masopustní obchůzky se tu konají nepřetržitě už téměř 250 let. Mezi další oblíbené veselice patří také masopusty v Kouřimi, Josefově nebo v České Skalici.

Milevské maškary

Také v jihočeském Milevsku má tento svátek dlouhou tradici. Letos tu budou slavit už 160. masopust. Tato oslava je zapsaná pod názvem Milevské maškary do České knihy rekordů jako největší masopustní průvod.

Také masopust v kouzelných uličkách Českého Krumlova je velkým zážitkem. Kromě rozjásaného procesí kejklířů, muzikantů a masek si tu můžete užívat dobrého jídla a pití, muziky na masopustním jarmarku a hlavně ochutnat zabijačkové speciality, které k masopustnímu hodování patří.

Velký masopustní průvod a oslavy vás čekají také v Českých Budějovicích. Sice se jedná teprve o 31. ročník, na náměstí Přemysla Otakara II., jídla tu bude ale také, co hrdlo ráčí, a pití jakbysmet. A navíc vás budou bavit ty nejlepší jihočeské folklorní soubory.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden