Můj čas na kafíčko

Kam na běžky - Česko

Lyžování se může zdát jako fyzicky náročná záležitost. My jsme pro vás ale vybrali běžkařské tratě, které zvládne každý.

Šumava/Zadov

Pokud bydlíte na jihu Čech, pak je pro vás ideální vyrazit na Šumavu, kde se můžete svézt stopou Kateřiny Neumannové. Ideální tratí pro všechny rekreační lyžaře je bezesporu ta, která startuje z Churáňova/Zadova na Horskou Kvildu. Nemusíte se bát, že ji nezvládnete.

Perfektně upravenou stopou se totiž můžete vozit klidně i více než 20 kilometrů bez většího převýšení. Jednoduše se na Zadově vypravte ze stadionu, který byl v minulosti také dějištěm Světového poháru v běžeckém lyžování, na Jezerní slatě, Kvildu, Filipovu Huť a Horskou Kvildu. A bezesporu si to moc užijete.

Krkonoše

Jestli se věnujete běžkaření pravidelně každou zimu a udržujete se ve formě, pak je pro vás jako stvořené místo Horní Mísečky v Krkonoších. Parádně si tu zabruslíte či zajedete klasiku. Ideální je vydat se z běžeckého stadionu, odkud máte široký výběr jednotlivých tras.

V zimě se tu rozhodně nemusíte bát, že bude nedostatek sněhu, tratě se totiž nachází v nadmořské výšce cca 1000 m a je tu během těchto měsíců záruka bílé pokrývky. Běžkaři jistě ocení i výborné zázemí areálu.

Třeba taková stylová horská restaurace Stopa nabízí výběr z mnoha tradičních jídel. A jelikož budete nejspíš po lyžování vyhladovělí, jistě vám to přijde vhod. Pochopitelně jsou zde i toalety, i když za poplatek.

Orlické hory

Rádi byste si zasportovali v blízkosti Orlických hor? Pak je pro vás ideální Hřebenovka, kopírující svou trasou do značné míry Jiráskovu horskou cestu. Nenáročná je například sedm kilometrů dlouhá běžkařská trasa ze Šerlichu do Velké Deštné a zpět.

Pojedete buď mírně do kopce, či po rovině s pozvolným sjezdem zpět. Šerlich je ideální místo pro začátek i proto, že je tu parkoviště a také, hlavně o víkendech, je tu možnost využít linkové autobusy či skibusy. Do stopy se dá nastoupit ale třeba i v Olešnici, Rokytnici, Neratově nebo Orlickém Záhoří.

Jizerské hory

Příjemná krátká běžkařská trať na vás čeká i v Jizerských horách. Doporučujeme vám trasu Smědava–Bedřichov, která vás provede krásně zasněženou přírodou Jizerských hor. Nejprve objedete horu Jizeru, následně projedete kolem kiosku Knajpa a dostanete se do přírodní rezervace Na Čihadle.

V Kristiánově se dostanete k hřbitůvku a můžete zde navštívit i Památník sklářství Jizerských hor. Trasa bude dále pokračovat na Novou Louku až ke stadionu do Bedřichova. Celkem projedete zhruba 14 kilometrů, ale věřte nám, že to je zážitek v krásných scenériích, a uděláte něco pro své zdraví a fyzickou kondici.

Beskydy/Pustevny

Ideálním místem pro běžkaření jsou určitě také Beskydy. Tou nejhezčí a nejlépe upravenou trasou je nejspíš ta, která vede z Pusteven na Martiňák a zpátky. Je dlouhá asi 16 kilometrů a potěší všechny, kdo preferují jízdu bez stoupání. Prakticky celá trasa totiž vede po rovině, a to kromě dvou sjezdů, které se nachází na počátku trasy.

V golfovém resortu Čeladná najdete hned tři běžecké trasy v délce 15 km, které využijí i úplní začátečníci či klidně i děti. Klesání a stoupání je jen mírné a převýšení nepřesáhne 45 metrů. Na modré trase si užijete to vůbec nejvíce pohodové běžkaření. Skvělým místem jsou ale také Velké Karlovice, kde je hned několik nenáročných tras.

Jeseníky

Dlouhé stráně jsou dalším skvělým místem pro běžkaře. Ideální podmínky pro běžkaření jsou zajištěny díky nadmořské výšce 1330 metrů. Nejvyhledávanější tratí je určitě okruh zvaný Stadion, který tvoří prstenec kolem horní nádrže PVE Dlouhé stráně v délce 2,85 km.

Do stop tohoto okruhu se lze nechat vyvézt lanovkou ze Skiareálu Kouty. Zmíněný okruh je od lanovky vzdálen asi 3,5 kilometru po vrstevnicové cestě, která zčásti kopíruje trasu Mravenečník.

Ta má 15 kilometrů a je skvělým zážitkem pro všechny běžkaře, jelikož dopřává unikátní výhledy po vrcholech Jeseníků, ale také nabízí pohledy do příkrých a táhlých údolí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden