Můj kousek štěstí

Kam na lyže a běžky?

Vytáhněte lyže či běžky a protáhněte si tělo v zasněžené krajině.

Máte rádi sníh, ale netroufáte si na svah? Žádný problém. Běžkařské magistrály a upravované běžecké tratě nejsou pouze na horách.

Vyberte si barevný okruh

Z  části i na Slovensko zasahují Beskydy, které milovníkům běžeckého lyžování nabízejí mnoho tras. Několik z nich je pravidelně upravováno, ale převládají spíše stopy, které si projíždějí lyžaři sami. Slavná je Lysohorská magistrála.

Na Lysou horu se protahují stopy ze tří směrů. Vydat se můžete z Papežova, z Albínova náměstí nebo z Visalají. V zimě patří tyto tratě k nejvyhledávanějším, vedou totiž až na samotný vrchol.

Občerstvení nabízí Bezručova chata a chata Maraton. Pustevny jsou atraktivní oblastí. Návštěvníci si mohou vybrat z několika okruhů různé náročnosti.

Turisticky nejnavštěvovanější je trasa z Pusteven na Radhošť a oblíbená je také nenáročná hřebenovka z Pusteven na Martiňák. Také v okolí střediska Bílá se upravují čtyři běžkařské okruhy.

Jsou pojmenovány podle barev. Méně náročný je modrý okruh, k náročnějším patří červený a žlutý okruh.

Dejte si trasu Buď fit!

Nejvyšší české hory nabízí mnoho běžecký tras, každý si tu najde tu svou. V Krkonoších máte ideální podmínky ke zdolávání mnoha kilometrů na běžkách, a to nejen po hřebenech. Většina bílých stop je upravovaných.

Krkonošská magistrála prochází celými Krkonošemi. Populární v poslední době je i turistická trasa „Buď fit“, která začíná v Jilemnici, ale je možnost napojit se na ni na více místech. Na běžky se mohou po této trase vydat i děti a senioři.

Hezká trasa vede ze Špindlerova Mlýna do Pece pod Sněžkou. Ideální je začít tuto trasu ve skiareálu Svatý Petr vyvezením lanovkou na Pláň a odtud vyrazit.

Také trasa v okolí Harrachova patří mezi výborné, zvládnou ji i rekreační běžkaři. Dovede vás až ke Klínovce, což je horská bouda na hřebenu Krkonoš.

Od Klínovce po Telnici

Po hřebeni Krušných hor vede Krušnohorská magistrála. Propojuje zimní střediska od Bublavy po Boží Dar. Je pravidelně udržována.

Boží Dar je nejznámějším krušnohorským střediskem a proto tu v nabídce sportovního vyžití nemohou chybět skvěle udržované trasy pro běžkaře. Těch se v okolí nachází několik desítek kilometrů s okruhy pro nejmenší běžkaře i náročné sportovce.

Dříve hornické město Horní Blatná leží na křižovatce běžkařských tras mezi Perninkem, Bludnou, Potůčky a Jelením – v běžecké stopě se tak do města dostanete ze všech směrů. Na běžkařské trasy není chudá ani východní část hor.

Tady je běžkaření jednoduché, hory v těchto místech mají ráz náhorní plošiny. Najdete zde jednoduché, ale pěkné trasy – oblíbená je ta nad městečkem Krupka u Komáří vížky nebo trasy kolem ski areálu Telnice.

Kde se jezdí Zlaté lyže?

Vysočina je velmi oblíbenou běžkařskou destinací. I když tu žádné velké hory nejsou, je to ideální místo pro nenáročné pobíhání po sněhu na běžkách.

Tratě v okolí Nového Města na Moravě znají dokonce i světové špičky běžeckého lyžování, protože se tu koná závod Zlatá lyže a světové poháry v biatlonu. Nejvýraznější běžkařskou trasou je unikátní Bílá magistrála Vysočiny.

Tato hustá síť lyžařských stop protíná Žďárské vrchy od Bystřice nad Pernštejnem až po Žďár nad Sázavou a od Hlinska až po Nové Město na Moravě. Stopy se upravují podle aktuálního počasí a výšky sněhové pokrývky. Nejlépe bývají trasy upraveny vždy před víkendem.

Poněkud v ústraní hlavního zájmu leží Jihlavské vrchy u Telče, kde najdete také pěkné sportovní vyžití. A dobrým tipem jsou trasy v okolí rozhledny Karasín nebo v okolí Jimramova.

Můžete si i zabruslit

Ideální podmínky pro zimní turistiku nabízí Šumava. Nadmořská výška se tu pohybuje nad tisíc metrů nad mořem, proto jsou zde sněhové podmínky po většinu zimy dobré. Najdete tu Šumavskou magistrálu, po které můžete najezdit stovky kilometrů, nenáročné jsou trasy podél plavebních kanálů.

Běžkařské trasy jsou udržovány od prosince do konce března. Oblíbené jsou bílé stopy na Modravsku a na Kvildě. Zvlášť populární je Kvilda – Pramen Vltavy. Běžkařské stopy se upravují také v okolí Churáňova a v lyžařském středisku Zadov.

Příjemným místem je okolí Lipenské přehrady. Na běžkách zasněženým lesem, po loukách či zamrzlém jezeře – to je pohádka!

Mezi Frymburkem a Lipnem nad Vltavou můžete bruslit na zamrzlém jezeru. Z Frymburku na Svatoninu Lhotu se rolbou upravuje i zimní trasa pro pěší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden