Moje sladké tajemství

Kam s dětmi za zábavou

Děti rády poznávají svět okolo nás. Dopřejte jim nečekané zážitky, které je pobaví, ale i nenásilnou formou vzdělají. Přinášíme vám pár tipů, kam můžete se svými ratolestmi vyrazit na výlet. Garantujeme vám, že si to nakonec užije celá rodina!

Adrenalin na bobové dráze - Lipno (Jihočeský kraj)

V Lipně nad Vltavou stojí za to otestovat rovnou dvě bobové dráhy, které jsou celoročním cílem milovníků aktivní dovolené. Užijte si nevšední zážitek z jízdy rychlým korytem či na horské dráze s překrásnými výhledy na Lipenské jezero. Starší Korytová dráha, která patří mezi světovou špičku, má délku 1 kilometr.

Při jízdě absolvujete 21 zatáček, 2 tunely a spoustu terénních zlomů. Na start se dostanete pomocí vleku, dolů pak pojedete nerezovým korytem na speciálních bobech. Novější Horská dráha je jediná v Česku. Když projedete sítí nadjezdů, podjezdů a tunelů, zlatým hřebem adrenalinové jízdy budou dvě zatáčky s téměř 360 stupni.

Po vzrušujícím zážitku se můžete občerstvit v dřevěné hospůdce Bobovka, vedle je dětské hřiště s trampolínou a skluzavkou. Otevřeno mají celoročně, jedna jízda stojí 100 Kč, ale rodinné jízdné je samozřejmě výhodnější.

Vysoko v oblacích - Dolní Morava (Pardubický kraj)

Na Dolní Moravě poblíž horní stanice lanovky Sněžník najdete stezku v oblacích s jedinečným výhledem na horské masivy v okolí. Samotná stezka se nachází ve výšce 1116 metrů nad mořem a její výška je 55 metrů. Nahoru vede hned několik cest, které se vzájemně proplétají.

Na stezce naleznete několik atrakcí, např. odpočinkovou síť, rukáv, hnízda nebo tunel na lávce. Z vrcholku stezky můžete vidět na Králický Sněžník s údolím řeky Moravy a jeho nejbližší okolí, ale jsou vidět i Jeseníky nebo Krkonoše.

Odvážnější jedinci mohou k cestě dolů využít 100 metrů dlouhý tobogán. Otevřeno je zde denně od 10 do 17 hodin. Pokud využijete pro cestu nahoru lanovku, lístek pro dospělého bude stát 650 Kč a pro děti 450 Kč. Když vystoupáte ke stezce pěšky, vstupné bude zhruba poloviční.

Dětský ráj ve Svatošských skalách - Svatošky (Karlovarský kraj)

Volnočasový areál Svatošky se nachází v kouzelném prostředí Svatošských skal jen 200 metrů za houpacím mostem a nabízí zábavu pro celou rodinu. Úchvatné místo mezi Loktem a Karlovými Vary skýtá nádherné výhledy do okolí, což děti až tak moc nezajímá.

Pro ně může být lákadlem jízda na indiánských koních, velkoplošná vzduchová trampolína, lanové centrum a minizoo. V létě je k dispozici brouzdaliště s předehřívanou vodou a za zkoušku stojí také kurz horolezectví s profesionálním trenérem.

Můžete se tady i občerstvit, nebo rovnou ubytovat. Ve Svatoškách mají otevřeno celoročně a mimo zábavy přímo v areálu si můžete užít výlety po okolí, povodí Ohře lemují cyklostezky a turistické trasy.

V Pevnosti poznání - Olomouc (Olomoucký kraj)

V roce 2015 vyrostla v Olomouci Pevnost poznání, první interaktivní muzeum vědy na střední Moravě. Najdete ji v bývalém dělostřeleckém skladu v areálu barokní Korunní pevnůstky. Jednotlivé expozice se věnují například vodě, světlu a tmě, nechybí ani vědecké dílny a digitální planetárium.

Zajímavé experimenty tady můžete okusit doslova na vlastní kůži. Projdete se třeba modelem mozku, potkáte vodní hmyz v nadživotní velikosti, zatopíte město stoletou vodou, vyřešíte obří hlavolamy nebo díky digitálnímu planetáriu prozkoumáte hvězdnou oblohu.

Vedle čtyř stálých expozic, vybavených více než dvěma stovkami modelů a přístrojů, muzeum nabízí pravidelné akce a programy. Ty se konají uvnitř a za dobrého počasí i venku. Otevřeno je celoročně mimo pondělky a vstup je vzhledem k nabitému programu za hubičku.

Výlet do Šmoulí vesnice - Brno (Jihomoravský kraj)

Jedny z nejpopulárnějších postaviček evropského komiksu slaví letos 65 let od svého vzniku. Od 10. března do 3. září 2023 vyroste na Výstavišti v Brně Šmoulí vesnice v nadživotní velikosti. Do Šmoulích domečků se pohodlně vejdou i dospělí.

Ojedinělou akci doplní rozhlehlý zábavně-vzdělávací park, tzv. Magický svět, ve kterém se bude snoubit zábava i poznání. Posláním projektu je inspirovat děti i jejich doprovod k ochraně životního prostředí.

Dozvíte se, jak pečovat o les, a prožijete dobrodružství, ve kterém zvítězíte nad zákeřným Gargamelem a koucourem Azraelem a zachráníte přírodu. LEGO herna, dopravní hřiště, dráha pro retro kolečkové brusle a mnoho dalšího se na vás už těší!

Krtek a kolotoč - Letná (Praha)

V hlavním městě můžete navštívit nespočet netradičních míst. Jedním z nich je Krtkův svět v Horních Měcholupech. Přírodní prolézačky, skluzavky, houpačky i trampolíny nemají chybu. Na místě je i lanové centrum a pro parné dny také vodní hřiště s bazény.

V parku můžete potkat i zvířecí kamarády a obří krmelec. Otevřeno je celoročně. Dalším příjemným rozptýlením v Praze je nově rekonstruovaný Letenský kolotoč. Historický kolotoč z roku 1892 stojí před Národním technickým muzeem na Letné, kde je umístěn v původním neorenesančním dřevěném pavilonu.

Jedná se o nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě pro malé i dospělé. Je osazen 21 koňmi v životní velikosti a několika modely autíček. Letos bude otevřen od 6. dubna do 8. října, od pátku do neděle. Vstupné je 100 Kč za 5 minut jízdy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden