Můj čas na kafíčko

Kam se ty prachy poděly? A co Ivana? Něco tady nehraje!

Zlatý slavík za svůj život vydělal obrovské peníze. Něco určitě spotřeboval jeho exkluzivní náročný životní styl, ale jak a za co se dají utratit miliardy?

Pomalu utichly vánoční písničky Karla.Gotta (+80) a po vdově Ivaně Gottové (43) není stále ani vidu ani slechu. Občas její tisková mluvčí prohlásí, že si paní Ivana nepřeje, aby se vydělávalo na jméně Karel Gott. Jaká je pravda?

To se dá chápat dvojím způsobem: buď Ivana Gottová (43) dodržuje pietu po zemřelém manželovi Karlu Gottovi (†80) a chodí stále v černém závoji, nebo chce zabránit tomu, aby na tom vydělával někdo jiný. Jeho fanoušci obcházejí staveniště jeho pomníku na hřbitově na Malvazinkách a pak jdou holt zapálit svíčky na Bertramku. Na slavné rozloučení v katedrále sv. Víta už dnes nikdo nevzpomíná.

Státní pohřeb neprošel

Stejně je to škoda, že nevyšly ty plány nesoudných politiků, že by měl mít Karel Gott státní pohřeb se všemi poctami. Panečku, od Hradu by vyjela rakev na dělové lafetě, tažené buď šestispřežím, nebo obrněným autem. Do toho by zněla jeho píseň „Přijela pouť.“ Ze Strahova by zazněly výstřely z děl, doprovázené písničkou „Dám dělovou ránu, bum, bum, bum.“ Ivanka by šla za rakví, k tomu by znělo „Kdyby sis oči vyplakala“ a do hrobu na Malvazinkách by ho spouštěla hradní stráž při čestných salvách za zvuků „Zejtra už ti sbohem dám“.

Kam se bohatá vdova i s dětmi ztratila?

Lační fotografové občas zaznamenají u Bertramky tmavý mercedes, ale nic víc. Majetná vdova se od Karlovy smrti stále úspěšně skrývá a stále se neví, kde našla své dlouhodobé útočiště. Je fakt, že přece paní Gottová nemůže domů jezdit „sockou“, jako že metrem na Anděla, pak na Bertramku busem číslo 153, zavěšená na mastné tyči na Mrázovku a kus s nákupem pěšky. To asi těžko. Pozůstalý majetek po Slavíkovi se odhaduje na jednu miliardu.

Majetek za miliardy?

O božském Karlovi, kterého miloval celý národ, se vždy mluvilo jako o jednom z nejbohatších Čechů. Jenže, co je to dnes miliarda. Tomáš Plekanec (37) vydělal za kariéru totéž a roční příjem našeho nejlepšího basketbalisty Tomáše Satoranského (28) je 224 milionů korun. Stačí, když to vydrží 5 let a má stejně, jako má dnes Ivana. No a náš nejbohatší podnikatel koupil dceři koně za čtvrtinu miliardy. A to už má druhého.

Z čeho vlastně vznikl Gottův poklad?

Gott vydal skoro tři sta alb, kterých se prodalo 50 milionů nosičů. Každé průměrně v ceně dnešních asi 100 korun, rovná se 5 miliard, z toho čtvrtina jemu. Za dob totáče to byly obrovské peníze a ne nadarmo se říkávalo, že Gott vydělává víc deviz než Škodovka.

Kde jsou ty krásné časy vinylových desek

Když se vydal singl Lady Carneval, prodalo se ho kolem milionu kusů. Tehdy stála deska asi 10 Kčs, takže výdělek deset melounů. Něco spolknul nakladatel, něco autoři, zpěvák dostal asi čtvrtinu, část šla na daně. Jenže tehdy byl měsíční plat cca 1 200 Kčs. Tohle všechno už je pryč. Písničku si stáhnete v pohodě z internetu, nebo ji prostě necháte hrát online. Proč za to platit? Zatím nikdo nedokázal vymyslet, jak písničky levně prodávat.

Na tom prodělávají jak Ivana, tak Rolling Stones nebo Madonna (61). Takže i skoro osmdesátníci jako Mick Jagger (76) jezdí na světové turné, které jim nějakou tu desítku milionů hodí. U nás byla za takový koncert ve vyprodané hale, kam se vešlo 10 tisíc diváků, vstupenka za 2 tisíce, to máme dvacet milionů. Těch míval Karel několik do roka, těch menších, tisícových, minimálně každý týden jeden. Rodiny zesnulých zpěváků naštěstí pobírají dividendy. Takový Elvis Presley (+42) rodinu zajistil velmi slušně.

Geniální obchodní nápady vydělávaly

Jakmile se někde hraje Gottova písnička, cinkne do kasy Ivaně cca koruna. Zatím se jeho písničky hrají každý den na mnoha stanicích. Ale bude to slábnout. Vždy na Vánoce cinkání zhoustne. Geniálním nápadem bylo totiž vydání elpíčka Vánoce ve zlaté Praze, což byl původně obchodní tah německého vydavatelství, Polydoru. Během několika dní se ho prodalo přes 1,5 milionu kusů. Prodává se dodnes a o svátcích se hraje od rána do večera. Odhadem desítky milionů Karlových desek se prodaly v Sovětském svazu a Rusku, je tam velmi populární. Jenže obchodně je tahle země černou dírou, odtud nikomu žádné dividendy nikdy nechodily, tady autorská práva neplatí.

Co ještě nejvíc sype?

Dalším super nápadem Polydoru byla písnička Babitschka. Dnes se s ní Ivana nikde nechlubí, je to německý cajdák, který má v repertoáru každá kapela v kožených kalhotách a kloboucích v Německu. 16 týdnů se držela písnička v top 20 německé televize BRD. Málokterý hit dodnes tak sype. Snad jen Die Biene Maja, znělková písnička k dětskému seriálu. A když přišli z Polydoru, aby Karel nazpíval melodii z filmu Doktor Živago, pustil se do toho, i když bylo jasné, že za to od komunistických papalášů dostane ty ty ty. Jenže, vydělával státu víc než Škodovka. Prodalo se 1,5 milionu nosičů.

Přátelé, na které byl vždycky spoleh

Gott měl naštěstí 45 let po boku velkého profíka, JUDr. Karel Zítko (†89) se staral o jeho finanční záležitosti, smlouvy, účty. Díky jeho zkušenostem a jeho neomylnému citu Karel málokdy investoval nevýhodně. Někteří naši špičkoví sportovci, hokejisté, boxeři i házenkáři by mohli vyprávět. Jakmile totiž vyděláte nějaký ten milion a začnete být populární, začnou se kolem vás motat podivní týpci, na rukách drahého hodinky a nabízejí skvělé příležitosti, kam ty prachy vložit. Oškubou vás a v životě je pak už neuvidíte. Bosse Mrázka naštěstí Gott brzy prokouknul. Ale Karel měl skvělé poradce, včetně programového ředitele Polydoru Ossi Drechslera (†76). Většina vydělaných peněz zřejmě není v nemovitostech typu Bertramka za 80 milionů, nebo auta Mercedes cca za 3, to jsou jen drobné. Ale v cenných papírech!

Kudy dál, rodino?

Spekuluje se, že Ivana s dcerami zmizí do USA, kde má kontakty z dřívějška, když údajně chodila s hercem Michaelem Douglasem (75) a dělala tam produkční. Vilu možná prodá nebo z ní udělá nový Gottland. Když Karlova dcerka Charlotte Ella (13) zkusí se svým pěveckým talentem prorazit u nás, vždycky ji budou srovnávat s tatínkem. A budou jí vyčítat, že jí otcovo jméno umetalo kariéru. Nejpozději v osmnácti letech se proti tomu vzbouří, tak jako to udělaly jiné děti slavných. Vladimír Polívka (30), Kristýna Frejová (48) nebo Tereza Kostková (43). Maminka by jí možná mohla domluvit, že by se živila tím, že bude zpívat nějaký čas tklivé písničky o slavném tátovi. Ale to by na to musela mít žaludek a moc dlouho by to lidi asi netáhlo. Ivana má zřejmě i další možnosti. Podle nepotvrzených informací (ale kdo by je potvrzoval, že?) část peněz vydělaných v zahraničí Karel ukládal v devizách v tamějších bankách. Za což byly v dobách socialismu tvrdé tresty. Marky a dolary se musely povinně měnit za tuzexové bony. Něco práskli estébáci, kteří kolem Karla stále kroužili. Ale asi toho i dost zbylo.

Kam se vypařily všechny miliardy?

Ivana má pravděpodobně k dispozici tučná zahraniční konta. Bohužel dr. Zítko odešel na věčnost, Ivana se obklopila svým týmem a není jisté, že má dokonalý přehled o všech starých smlouvách a účtech. Zaměřila se na právní ochranu značky Karel Gott. Jenže to ve výsledku znamená, že nesmíte prodávat čepice s tímto jménem. No a logicky to platí jen u nás, protože zkuste si v Německu zaregistrovat slovo Bůh. Z nových „kšeftů“ už se rýsuje jen Karlova vlastnoručně napsaná (možná i jím ilustrovaná) kniha, ale ta se nestihla vydat do vánočního, nejlepšího trhu. A tak je asi Ivana vlastně buď daleko za vodou a nemusí už nikdy ani hnout prstem. Anebo teď usilovně přemýšlí, kam mohl její manžel ty miliardy zašít, nebo kde je mohl asi tak prošustrovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden