Můj čas na kafíčko

Kanárské ostrovy, pravý oceánský ráj

Kanárské ostrovy Pravý oceánský ráj Komfort za slušnou cenu ve zdravém a krásném prostředí, to je dovolená na Kanárských ostrovech. Většina turistů se sem vrací kvůli pohodě, čerstvému oceánskému vzduchu a také kvůli drsné a podmanivé kráse zdejší sopečné krajiny.

Katedrála Candelaria Santa Cruz na Tenerife je ukázkou vrcholného baroka.

Nejznámějším je ostrov Fuerteventura s plážovými resorty na východě ostrova, kde také leží hlavní město Puerto del Rosario. Za super plážemi můžete vyrazit i na sever ke Corralejo, rybářské vesnici, kde na široširém písku opravdu nikoho nepotkáte, a vzít to pak ostrou zatáčkou do vnitrozemí, do městečka La Oliva. Najdete tu barokní kostel Parroquía a stroze půvabnou pevnost Casa de los Coroneles. Nejsevernější ostrov je Lanzarote, ležící na činné sopce. Z letovisek u hlavního města Arecife se vydejte do přírodního parku Timanfaya do pohoří Montaňas del Fuego (Ohnivé hory). Je tu restaurace El Diablo, kde vám připraví rybu v žáru, vycházejícího z magmatu pod restaurací!

Liduprázdnou Playa de Las Teresitas najdete na jihovýchodním pobřeží ostrova Tenerife.

Chcete na ponorku?

Na Gran Canarii jsou pláže a hotely hlavně podél východního a jižního pobřeží, spojené pobřežní silnicí. Určitě musíte vyrazit na skálu Roque Nublo ve středu ostrova, z jejíž náhorní plošiny je skvělý výhled. Odtud směrem na sever nevynechte městečko Arucas, proslulé produkcí skvělého rumu (přímá spotřeba, škoda ho do pečiva!) a ohromnou katedrálou sv. Jana Křtitele z černého kamene. Naopak zcela na jihu najdete „kus Sahary“, duny vznikající z písku navátého větrem z Afriky. Zmíněná pobřežní silnice končí na jihu v malebném přístavu Puerto de Mogán, kde na úpatí skalnatého horstva spadají terasovité domečky. Můžete se tu podívat pod hladinu turistickou ponorkou.

Kouzelný přírodní bazén Jameos del Agua s tyrkysovou vodou mají na Lanzarotte.

Moře a sopečné hory

Pro Tenerife je typický kolorit domečků a křivolakých uliček, vedoucích často z kopce a hned zas do kopce. Domy doplňují v hlavním městě Santa Cruz na severu a v Puerto de la Cruz na západním pobřeží velké barokní katedrály. Vnitrozemí se strmě zvedá až k vrcholu sopečné hory Pico de Teide do výšky 3718 metrů nad mořem, pod kterou vede od silnice lanovka, k níž vás doveze autobus. Vzduch je prosycen vůní borovic a banánovníků. Z Tenerife lze vyrazit trajektem na zelený ostrov Gomera, ráj horské turistiky. Z hlubokých zelených údolí tu turista zírá na skalnaté vrcholky, tonoucí v mlžném oparu, a míjí malebná políčka s banánovníky, papájou, mangem, avokádem a vinnou révou…

Krásný gotický dóm San Juan Bautista najdete na Gran Canarii v Arucasu.

Znáte i nejmenší Kanárské ostrovy?

Malé západní ostrovy Palma a Hierro jsou odlehlejší a i trajekty sem jezdí méně často, přesto i ty mají něco do sebe. Palma má centrální sopečný kráter a kanál, kudy se kdysi do moře odvalilo magma. Zdejším plážím, a najdeme je hlavně na západním pobřeží, dodává tajemného vzhledu šedý a někdy přímo černý sopečný písek. I tady najdeme křišťálové potoky a jeskyně. Zdejší víno a med jsou delikátní! Ostrůvku Hierro se přezdívá Konec světa. Je velice skalnatý, ale nabízí mnoho vyhlídek na moře a na severním pobřeží  v El Pozo de las Calcosas si můžete odpočinout v přírodních termálních bazéncích. Dole na jihu ve vísce Las Puntas stojí na pobřeží nejmenší hotel na světě. Výlety do hor, mizejících v mracích, mají také nepochybně něco do sebe.

Tropická zahrada na ostrově Fuerteventura ohromí množstvím květů a vůní. Na tuhle procházku zkrátka nezapomenete.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden