Moje šťastná hvězda

Karel Augusta: Všestranný komik se smutným osudem

Zničil ho alkohol a milenka

KAREL AUGUSTA (†62) byl hercem malých rolí, které ho však proslavily. Nezklamal v žádné z nich. Hrál v neuvěřitelných 150 filmech.

Narodil se 6.června 1935 v Praze v rodině strojvedoucího. Už jako malý kluk chtěl k cirkusu, ale otec prosadil pro život solidní studia na obchodní akademii. Po maturitě měl šanci dostat práci dokonce v Kanceláři prezidenta republiky. Jenže jeho lákaly Múzy. Vystudoval klavír, flétnu a harmonii na konzervatoři, pak herectví na DAMU. První angažmá dostal v Uherském Hradišti, kde si „zadělal“ na první problémy s játry, protože se tam pilo, co teklo. Protentokrát ho zachránila vojna v Písku a nucený dvouletý vojenský distanc od alkoholu.

Školy života

Když svlékl uniformu, vrhl se opět na divadlo. Hrál v Jihlavě, pak přijal práci v brněnském kabaretu, s kterým objel celou republiku. Na řadu přišel cirkus. Naučil se žonglovat, gymnastiku, chůzi po provaze, vystupovat se zvířaty. Po cirkusové epizodě zpíval a tancoval v brněnském varieté Rozmarýn. Tady si ho všiml režisér EVŽEN SOKOLOVSKÝ (†72) a pozval ho do Večerního Brna, tehdy nejslavnějšího moravského divadla. Karel se postupně začal vypracovávat a dostávat do povědomí publika. Na této scéně zůstal osm let.

V Rozpacích kuchaře Svatopluka byl spíš za bručouna.

Konečně Praha

Do Prahy se dostal poté, co jeho syn měl jít poprvé do školy. Seznámil se s hercem VLASTIMILEM BEDRNOU (87 ), který ho představil DARKU VOSTŘELOVI († 63).Ten ho angažoval v Rokoku. Jeho partnery byli např. WALDEMAR MATUŠKA (†76), JITKA ZELENKOVÁ (65), KAREL HÁLA (†74) a MILAN NEDĚLA (†63). Byla to doba, kdy se i hodně pilo a hýřilo. Po čase však musel Karel Augusta, a nejen on, divadlo Rokoko opustit.

Urazil Husáka

Doopravdy šťastný se ale cítil ve své další štaci, v Divadle Na zábradlí. „On ani nehrál, on na tom jevišti žil, všechny figury měl prostě v sobě,“ oceňuje dodnes kolegův um JIŘÍ KRAMPOL (77).
Po smrti EVALDA SCHORMA (†57), Augusta dokonce griloval ve stánku kuřata, dělal skladníka a pracoval na salaši. který ho měl rád a dával mu velké herecké příležitosti, odešel Karel Augusta do Divadla ABC. Brzo ale dostal vyhazov, protože v opilosti urazil tehdejší hlavu státu. Živit se musel, a tak pomáhal kamarádovi v hospodě, dokonce si udělal kuchařské zkoušky. Hodily se mu v pozdějších rolích, např. v oblíbeném seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka. Jeden čas herec Augusta dokonce griloval ve stánku kuřata, dělal skladníka a pracoval na salaši.

Syn Karel.

Zabila ho láska a alkohol

Na sklonku života už alkohol nezvládal. Dokonce kvůli pití přestal i hrát. Poslední kapkou byla jeho šílená láska k baletce. Opustil ženu, od základu změnil životní návyky. Zemřel na selhání ledvin posledního května roku 1998.

Manželka se na něj nevykašlala

Karel Augusta se ke stáru zoufale zamiloval do podstatně mladší baletky Dagmar. Kvůli ní zásadně změnil způsob svého dosavadního života. Herec se do své milenky zbláznil natolik, že začal i drasticky hubnout. Shodil 30 kilo. „Řešil to tím, že málo jedl a nosil si sebou láhev bílého suchého vína. Takže když hlad byl příliš velký, tak se trochu napil,“ okomentoval začátek Augustovy cesty do hrobu jeho kamarád MILAN HEŘMÁNEK, který mu stejně jako jeho nejbližší už nedokázal pomoct v boji s alkoholem. I když za jeho problémy mohla milenka, manželka se na něj do poslední chvíle nevykašlala. Dokonce měl u ní v bytě pokoj, ve kterém také zemřel. Byl protikladem líbivých hereckých hvězd. Snad proto se stal nezapomenutelným.

Alkohol bohužel miloval i v soukromí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden