Můj čas na kafíčko

Kartáče na vlasy: vyznáte se v nich?

Věděla jste, že nevhodným výběrem kartáče můžete své vlasy nedopatřením i poškodit? Poradíme vám, jak vybrat ten nejlepší právě pro vaše vlasy.

Klíč ke zdravým a lesklým vlasům nespočívá pouze ve správně zvolené vlasové kosmetice a pestrém a vyváženém jídelníčku. Velkou roli hraje i správný výběr kartáče. Kartáč je zdánlivě obyčejnou a jednoduchou pomůckou v péči o vlasy už pěknou řádku let.

Kartáčováním se vyhladí svrchní vrstva vlasu a vlasy se rozčešou. Kartáče jsou nezbytné při konečném tvarování účesu, kterého hřebenem zkrátka nedocílíte. Obecně platí, že čím pevnější a hustší vlasy jsou, tím by od sebe měly být štětiny či hroty více vzdáleny a také by měly být méně pružné.

Podpořte krásu svých kadeří také výběrem vhodného kartáče.

Zejména jste-li majitelkou dlouhých a hustých vlasů, je potřeba používat takový kartáč, který vlasy nejen důkladně rozčeše, ale zároveň nepoškodí jejich stavbu a strukturu. Pokud naopak máte vlasy velmi krátké, můžete sáhnout po hřebenu se zuby více u sebe.

Kulatý kartáč

Je vhodný pro docílení velkého objemu, chcete-li podtočit konce nebo třeba jenom lehce navlnit. U kulatého kartáče vybírejte podle délky vlasů, obecně platí, že čím kratší vlasy jsou, tím menší je průměr kartáče.

Určitě se však vyplatí investovat finance do kvalitního kartáče s keramickým povrchem, který se tolik nerozpálí a neponičí vlasy. Ideální je ten s přírodními štětinami, které eliminují elektrizování vlasů.

Plochý kartáč

Klasický plochý kartáč s hustými štětinami je vhodný na běžné každodenní rozčesávání a uhlazení vlasů. Plochým kartáčem můžete docílit také přirozeného vyfoukání do lehkého objemu. Plastové kartáče jsou vhodné i pro použití ve sprše pro rozčesání masky nebo bezoplachové péče v mokrých vlasech.

Rozčesávací kartáč

Nejlepší pomůckou pro rozčesávání jak suchých, tak mokrých vlasů je hřeben bez rukojeti Tangle Teezer. Jde o typ hřebenu s několika úrovněmi zubů, které nejsou statické. Díky tomu dochází k jednoduššímu rozčesávání i velmi zacuchaných vlasů.

Jak často ho měnit?

Kartáče je třeba udržovat v čistotě. Čistíme je řidším hřebenem, případně umýváme kartáčkem. I při domácím používání je třeba ho občas vydezinfikovat.

Ale i když budete z kartáče pravidelně odstraňovat vlasy a čistit ho, je třeba jej jednou za čas vyměnit za nový. K tomu dojde, když začínají hroty ztrácet pevnost, vylamují se, štětiny se třepí a vypadávají. Mějte na paměti, že na kartáči se nevyplatí šetřit!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden