Můj čas na kafíčko

Katakomby a kostnice - Česko

Pokud vás baví historie a také se občas rádi trochu bojíte, vypravte se s námi do katakomb nebo nějaké kostnice. V naší zemi je takových míst obestřených tajemstvím opravdu hodně, takže si vyberete.

Pokud budeme na území České republiky hledat vůbec největší systém podzemních chodeb, tak zjistíme, že se nachází ve Znojmě. Zdejší podzemí je labyrint proplétajících se chodeb, místy až čtyři patra nad sebou, o celkové délce 25 km.

Dodnes jsou v chodbách k vidění větrací šachty, kouřovody a studny. Do tajemna je možné nahlédnout na prohlídkové trase až hororového ladění, přičemž prohlídka obsahuje také výklad o historii vzniku unikátního podzemí.

Poznávání s trochou adrenalinu

K vidění je také alchymistická dílna, postavy z městských pověstí či oživlé skály. Atmosféru dotváří speciální světelné a zvukové efekty. Zajímavé podzemí se nachází také v Jihlavě – jde o druhé největší na našem území.

Nejzajímavější chodbou je ta, která ve tmě zelenkavě světélkuje. Ačkoli by to podle odborníků měla způsobovat barva, kterou na zeď použili Němci během druhé světové války, dodnes jsou ono místo i zmíněný jev spojovány s tajemnem.

Podle různých povídaček tu byl dokonce spatřen i stín mnicha, který se pohyboval. Katakomby jsou i pod městem Klatovy. Známé jsou hlavně díky kryptě, která byla vybudována v podzemí pod kostelem. Do podzemí byli během 17. a 18. století pohřbíváni významní členové jezuitského řádu.

Dodnes je možné se podívat na jejich mumifikovaná těla v rakvích. Hodně známé je u nás také podzemí v Táboře. Sklepy zdejšího podzemí byly v polovině minulého století propojeny, aby tak mohly být zpřístupněny veřejnosti.

Díky tomu je možné navštívit podzemí dlouhé asi 500 metrů. Prohlídku si užijete s dobově oblečenou průvodkyní. Zajímavý, cca 800 m dlouhý labyrint podzemních chodeb na vás čeká také pod Plzní.

Kostnice zaujmou, ale také zneklidní

V Česku se nachází i kostnice. Tu největší, dokonce druhou největší v Evropě, můžete navštívit v Brně u kostela sv. Jakuba. Pohřbeno tu mělo být více než 50 tisíc lidí. Hodně tu dbají na pietnost místa –jedna prohlídka pojme maximálně 20 lidí.

Město si pro své podzemí dokonce nechalo i složit autorsku hudbu, aby byl zážitek návštěvníků ještě působivější. Velmi zajímavá je také kostnice pod kostelem Všech svatých v Sedlci u Kutné Hory.

V  areálu se nachází 30 hromadných hrobů. Je tu také zajímavá výzdoba, například lustr, který je složen ze všech kostí lidského těla, či dekorace z lidských lopatek.

Rabštejnská továrna

Zajímavá prohlídka vás čeká také v lokalitě jménem Rabštejn Jánská. Expozice v jednom z podzemních systémů popisuje historii Rabštejnského údolí. Labyrinty podzemních chodeb jsou dlouhé 4,5 km. Štoly byly raženy za 2. světové války v letech 1944–45, a to vězni místního koncetračního tábora.

Budování továrny si vyžádalo několik desítek jejich životů. Otevřeno je tu po celý rok, návštěvy je však nutné domluvit den předem. Vstupné činí 200 Kč, děti jsou za polovic.

Za tuto částku se seznámíte s expozicí podzemního systému a podzemní továrnou. Za příplatek je možné se domluvit a prohlédnout si také další labyrinty.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden