Můj čas na kafíčko

Káva pro nás není žádný jed

Nejčastěji se pije káva druhu arabica a robusta.

Není to tak dávno, co jsme se mohli dočíst, jak moc je káva škodlivá. Teď však vědci otočili. Nejen že voňavý nápoj neškodí, dokonce prý prospívá zdraví.

Pro koho se nehodí
Vysoký krevní tlak, nervozita a problémy se spánkem jsou obtíže, při kterých byste kávu měli raději vynechat.

I umírněná konzumace je totiž dokáže zhoršit. Na pozoru by se měli mít i lidé s pomalým metabolismem. U nich se totiž kofein může hromadit v organismu a to negativně ovlivňuje srdce, cévy a zhoršuje průběh infarktu.

Riziko káva představuje i pro jedince s žaludečními vředy. Těhotné ženy zvyklé kávu běžně konzumovat, by si měly dát maximálně šálek denně. Kofein obsažený v nápoji totiž může vést k předčasnému porodu, snížení porodní váhy nebo poškození plodu.

Výhody tří až čtyř šálků
Za ideální množství kávy považují vědci tři až čtyři šálky denně. Pokud je budete pít, budete bdělejší, zlepší se vám paměť a zrychlí metabolismus. Bohužel, tato pozitiva se časem zmenší, protože si tělo na kofein zvykne a bude na něj reagovat méně.

Někomu naopak prospívá
Dobrou zprávou je, že při dlouhodobé přiměřené konzumaci káva snižuje riziko vzniku některých civilizačních onemocnění, třeba cukrovky, cirhózy jater, jaterního karcinomu nebo depresí.

Tím, že káva přispívá k omezení vzniku těchto vážných chorob, zároveň snižuje riziko úmrtí. Pijáci čtyř až pěti šálků denně tak žijí déle než ti, kdo kávu nepijí. Přesto lékaři nedoporučují lidem, kterým pití kávy nic neříká, aby s ním začínali, mechanismy, jakými působí, nejsou totiž dosud dostatečně prozkoumány.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden