Můj kousek štěstí

Kazí vám rouška pleť?

Dlouhodobé nošení roušky se bohužel může odrazit i na stavu pleti. Kromě akné může jít o lišej, mykózu nebo ekzém.

Lišej


Jde o ohraničené zarudlé ložisko, které bývá pokryto šupinkami kůže nebo drobnými pupínky a občas svědí. U dospělých se může také jednat o zapařeniny pod rouškou, špatnou hygienu nebo naopak přehnanou péči o pleť či o její podráždění nějakou cizorodou látkou.


Pokud není původ závažnější, vystačíte si s domácí péčí. Pleť jemně a důkladně dvakrát denně čistěte, nepoužívejte dráždivé přípravky, naopak používejte kosmetiku pro citlivou pleť. Skvělý je například pupalkový olej nebo vazelína.


Cukr omezte a používejte raději ten třtinový.

Mykóza


Podobně jako lišej se může projevovat i mykóza. Tu způsobují kvasinky nebo houby. Mykózou se můžete nakazit, způsobuje ji ale i vlhké a teplé prostředí, proto je pro ně prostředí pod rouškou ideální živnou půdou. Pokud jde o mykózu, poraďte se v lékárně, kde vám doporučí vhodný prostředek, například s obsahem clotrimazolu, který likviduje široké spektrum plísní.

Omezte také konzumaci cukrů, ty kvasinky milují. Můžete také smíchat jedlou sodu s vlažnou vodou, vzniklou kašičkou postižená místa potřít, nechat asi 3 minuty působit a poté smýt. Uleví vám od svědění a zničí podmínky vhodné pro množení mykózy.

Jako první pomoc můžete zkusit krém z měsíčku lékařského.

Ekzém

Lidé trpící ekzémem mají přecitlivělou pokožku, na které snadno vznikají zarudlá zanícená místa, která svědí nebo i praskají. Dispozice pro ekzém jsou vrozené, proto je k jeho řešení dobré navštívit lékaře, který poradí, jak upravit životosprávu a pečovat o pokožku. Často doporučí krémy s kortikosteroidy. Nemyjte si obličej mýdlem a používejte promašťující krémy s obsahem lipidů pro atopickou pokožku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden