Můj kousek štěstí

Kde hledat nejlepší koupání?

Sbalte si plavky, ručník, deku a hurá k vodě! Už víte kam? Zkuste něco nového!

Letní počasí nám dopřává dny, které nejlépe strávíte na přehradě, v zatopeném lomu, na koupališti, v jezeře – prostě tam, kde najdete příjemné vodní osvěžení.

Největší a nejhlubší jezero

Vodní nádrž Lipno je naším „mořem“. Díky šumavské přírodě, kterou je přehrada obklopená, tu najdete jedno z nejhezčích koupání. Vybrat si můžete ze čtyř hlavních pláží. Lipenská pláž u Černé v Pošumaví vám nabídne krásný výhled na ostrůvek Tajvan.

Písečná pláž s pozvolným vstupem do vody v Horní Plané je zase ideální pro rodiny s dětmi. Malebným městečkem na břehu přehrady je Frymburk, kousek od jeho travnaté pláže se nachází náměstí s restauracemi a obchůdky.

Tu nejrozmanitější zábavu, a to nejen u vody, ovšem najdete v Lipně nad Vltavou. Nedaleko naleznete známou stezku v korunách stromů nebo písečnou pláž na Králičím ostrůvku. Lipenská přehrada je svou rozlohou naší největší přehradní nádrží.

Co se týče objemu vody, je na prvním místě přehrada Orlík. Jméno dostala podle zdejšího zámku. Výlet lodí si odtud můžete v letním období dopřát až na další hrad, kterým je Zvíkov.

Slapy jsou Pražáků ráj!

Samotná Praha nabízí mnoho míst k letnímu vodnímu osvěžení. Každému se vybaví především Džbán v Divoké Šárce. Na Džbánu naleznete nejen stánky s občerstvením a kemp, ale své zázemí si tu najdou i milovníci nudismu. Mají tu svou pláž.

Pokud toužíte po menším koupališti, zkuste některý z pražských biotopů, oblíbený je zejména ten ve Lhotce nebo v Radotíně. Ovšem nejslavnějším místem letní rekreace ve středních Čechách jsou Slapy, pátá největší vodní nádrž u nás. Je kousek od hlavního města a nabízí několik pěkných pláží v hezké přírodě.

Mezi vyhlášená místa patří Nová Rabyně, Ždáň a Stará a Nová Živohošť. Pokud ovšem zatoužíte po soukromí a romantice, skupinu menších zatopených lomů objevíte u obce Nečín nedaleko Příbrami. Nejkrásnější je lom Špic s lekníny a největší lom Vančátka.

Přehrada, či zatopený lom?

Centrem vodních radovánek na jižní Moravě bývala Vranovská přehrada a její písčitá pláž. Díky pozvolnému vstupu do vody je skvělá pro malé děti. Čím dál častěji se ale soustředí zájem rekreantů také na vodní nádrž Nové Mlýny, která dává možnost jak k rekreaci, tak k rybolovu i projížďkám na lodi.

Nejznámějším místem koupání jsou Pasohlávky, kde najdete písčitou i travnatou pláž a skvělé zázemí k rekreaci. Okolí je dobré na pěší výlety a cykloturistiku. Na jednom z ostrovů, které vznikly napuštěním nádrže, stojí zbytky kostela sv. Linharta, což působí zajímavě až magicky.

Pokud jste romantici, určitě vás nejvíce zláká zatopený lom U Mariánské mlýna. Najdete ho u obce Mikulov na Moravě za Svatým kopečkem. Připomíná skalnaté chorvatské pláže a v místních vápencích se dají nalézt zkameněliny.

Pískovny mají své kouzlo

Pokud zavítáte do Adršpachu, kde už pískovcové skály samy o sobě jsou krásným místem procházek, jděte se svlažit na přehradu Rozkoš u České Skalice. Kousek to budete mít do Babiččina údolí s ratibořickým zámkem. Z České Skalice vás tam dovede jednoduchá cyklotrasa.

Dalším místem letního koupání je Sečská přehrada se svým typickým ostrůvkem. Je největší vodní plochou v Pardubickém kraji. V Seči a okolí najdete také hodně hradů a zámků, rozhledny i skanzen.

Velice zajímavým místem ke koupání je pískovna Hrádek mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Tento písník u obce Stéblová je součástí několika pískoven v této oblasti. Pokud snad bude příliš obsazený, můžete zkusit i nedaleký písník Oplatil nebo Čeperku.

Konečně zase festival!

Jedna z našich nejznámějších vodních ploch, Máchovo jezero, po dvou letech zase ožije, a to i díky tanečním festivalům. Ten letošní bude dvacátý a bude se konat 19. a 20. srpna na pláži Klůček. U příležitosti kulatého výročí, a navíc po covidové pauze, připravili pořadatelé mnoho novinek a více hudebních stylů.

Romantici se tu mohou zase těšit na plavby s živou hudbou při západu slunce. Také Kamencové jezero v Chomutově, jediné svého druhu na světě, nezahálelo. Jezero má nové přístaviště pro lodě a jsou zde nové chaty.

Zdejší koupání je navíc velmi zdravé pro naše klouby díky vysokému obsahu síry a soli. Vyhlášeným místem s písečnými plážemi a krásnou okolní krajinou je též Hamerské jezero mezi Českou Lípou a Libercem u vesničky Hamr na Jezeře. Objevilo se dokonce ve filmu Dovolená s Andělem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden