Můj kousek štěstí

Kde se kochat malebným podzimem?

Pestrými barvami příroda jen hýří a vy máte šanci se opět těšit z jejího umění

Listnaté a modřínové lesy – to je nyní ta největší pastva pro oči. Výborné jsou také hory s velkým množstvím vyhlídek a pískovcová skalní města.

Lysá hora a Pustevny

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z výšky. Zvláště když na podzim krajina hraje všemi barvami. Pokud to nemáte daleko do Beskyd, zamiřte sem. Pokud chcete mít tyto hory jako na dlani, vydejte se do Malenovic pod Lysou horu.

Přímo skvělou volbou bude také městečko Štramberk, kde jsou údajně léčivá místa, a navíc se můžete rozhlížet po okolí z hradní věže – Štramberské Trúby. A nebo se projděte k jeskyni Šipka, kde najdete také hezkou vyhlídku do kraje.

Hitem posledních let jsou stezky v korunách stromů. Ta nechybí ani zde, jmenuje se Stezka Valaška a najdete ji na Pustevnách. Její součástí je himálajský chodník, zavěšený ve vzduchu.

Objevíte tu i raritu – Jurkovičovu rozhlednu na kopci v Rožnově pod Radhoštěm nad rožnovským skanzenem. Stavba vznikla poctivou ruční prací a nabízí pohled i na vrchy Javorníků.

Vydejte se na Pajndl

Symbolem Krušných hor je Klínovec se svou rozhlednou. Nabídne vám výhled na sousední německý Fichtelberg, uvidíte hřeben Krušných hor až k Děčínskému Sněžníku, Milešovku, Ještěd a za dobrého počasí dohlédnete až na Šumavu.

K rozhledně můžete přijít pěšky po červené značce z Božího Daru nebo po zelené z Jáchymova. Pokud je pro vás výstup náročný, jeďte sedačkovou lanovkou z Loučné nebo od Jáchymova. Odměnou za výstup na nedaleký vrch Plešivec s rozhlednou vám bude krásný pohled na město Abertamy a okolí.

Tři kilometry severně od města Nejdku se nachází další zajímavá rozhledna s poněkud tajemným názvem Pajndl. A poslední krušnohorskou rozhlednu s výhledem do dalekého okolí naleznete na Blatenském vrchu. Leží na trase oblíbených naučných stezek Vlčí jámy a Blatenský příkop.

Za pověstmi a romantikou

Když Jeseníky, tak Čertovy kameny! Skaliska leží 3 km od Jeseníku. Zatímco český název je spjat s prastarou pověstí, vysvětlující vznik tohoto místa, německý název Harichstein je odvozen od jména majitele pozemku, na němž skála stála – německého sedláka Haricha.

Výstup na vrcholek vypadá nebezpečně, ale je dobře zajištěn řetězy, nemusíte se bát. Z plošiny na vrcholku je překrásný pohled na Jeseník i do údolí říčky Bělé. Posilnit se pak můžete v chatě Čertovy kameny hned poblíž.

Dobrou volbou bude i přírodní rezervace Rabštejn u Bedřichova. Nejatraktivnější tu jsou bizarní útesy Zadních skal, v nichž se skrývají zbytky nejvyššího moravského hradu – Rabštejna.

A vydat se můžete také na zříceninu hradu Brníčko na Šumpersku. Tady zažijete krásné výhledy do kraje, ale i velkou romantiku.

Odtud spatříte i Alpy

Skoro 150 km dlouhý hřeben Šumavy nabízí nekonečné lesy a neuvěřitelné výhledy. Právě nyní bývají z různých zdejších míst vidět Alpy a dohlédnete i daleko do našeho vnitrozemí. Na jisto můžete vyrazit na nejvyšší horu Velký Javor.

Nahoru se můžete vydat buď pěšky, nebo si cestu usnadnit lanovkou. Také pláně kolem Bučiny, kdysi nejvýše položené šumavské vesničky, kde dnes najdete už jen kapličku, budou dobrým tipem na procházku spojenou s kocháním se přírodou.

Oblíbeným cílem je také turistická chata s rozhlednou na Pancíři nad Železnou Rudou a jedním z nejnavštěvovanějších míst je vyhlídka na Pustém hrádku. Ovšem velkou zajímavostí je rozhledna Faustinka u Sušice, která vznikla z vodárenské věže. Tady se vám naskytne výhled na město a údolí řeky Otavy.

Štěpánka je klenot

Pokud milujete historii, běžte se poklonit jedné z našich nejstarších rozhleden – Štěpánce. Leží na rozhraní Krkonoš a Jizerských hor a za pěkného počasí z ní můžete dohlédnout i na Bezděz a Lužické hory.

O Štěpánce se vypráví pověst, dle níž kníže Rohan stavbu zastavil na varování cikánky, která mu předpověděla, že zemře brzy po dokončení věže. Roku 1892 byla rozhledna dokončena a kníže Rohan skutečně zemřel měsíc poté.

Další zajímavá je Ambrožova vyhlídka, která leží na červeně značené turistické stezce mezi Labskou boudou a Vrbatovou boudou. Nabízí pěkný pohled na Kozí hřbety. Za návštěvu stojí i soukromá rozhledna U borovice u Vysokého nad Jizerou. Z ní dobře uvidíte na Jizerské hory, Krkonoše ale také na Český ráj.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden