Můj kousek štěstí

Kde se kochat zimní krajinou?

I zimní příroda může být krásná, přesvědčte se o tom sami a pohlédněte na ni z výšky!

Jak lépe zahájit ten nový rok, než pořádnou procházkou? Výšlapy na hory, kopce, rozhledny a vyhlídky se stávají stále oblíbenější.

Pokochejte se Kašperkem

Pohled na Šumavu je nádherný v kaž­dém ročním období − i v zimě. Oblíbeným zdejším cílem je zejména hrad Kašperk, který už nejednou poskytl monumentální kulisu filmařům. Objevil se kupříkladu v oblíbené vánoční pohádce Anděl Páně.

Pokud se chcete pokochat pohledem na nejvýše položený královský hrad u nás, vydejte se zdolat rozhlednu Sedlo a podívat se na úchvatné Kašperské Hory z jiného úhlu. Minout byste neměli ani Bismarckovu rozhlednu na Zelené hoře u Chebu. Tato volně přístupná rozhledna patřila kdysi k tajnostem železné opony – stála totiž v hraničním zakázaném pásmu.

Pokud milujete lázeňská města západních Čech, vydejte se do Mariánských Lázní. Tady si vyšlápněte na nedaleký Podhorní vrch. Užijete si tu klid v zalesněné přírodě a krásný výhled na Tepelskou vrchovinu a Český les.

Hurá za lovci mamutů!

Na Moravě se vypravte na vrchol Velkého Kosíře, který je nejvyšším bodem Hané. Dominantu hanácké roviny najdete mezi městečky Kostelec na Hané a Slatinice. Kopec je opředen mnoha mýty, na vrchol vás dovede naučná stezka.

V tomto kraji si nenechte ujít ani výstup na Čekyňský kopec. Který bude nejen krásnou procházkou, ale také naučným výletem. Kopec se zvedá severním směrem nad městem Přerov.

Na vrcholku objevíte také významné archeologické naleziště, kde bývalo tábořiště lovců mamutů z doby kamenné a slovanské pohřebiště. Vypravit se tu můžete také po Naučné stezce Lovců mamutů, je dlouhá tři kilometry.

Též vrch Bradlo na Prostějovsku nabídne ze zdejší vyhlídky hezký pohled do krajiny. Vystoupat na něj můžete z Kamenné. Je sopečného původu a je nejvyšším vrcholem Bradelské vrchoviny.

Je libo výhled až na Alpy?

Odkud budete mít velkolepý výhled na Šumavu a její hluboké lesy? Každého napadne nejspíše Lipno a jeho populární stezka v korunách stromů. Tady si můžete protáhnout po silvestrovském veselí tělo opravdu skvěle a ještě se něco dozvědět o zdejší fauně i flóře.

V zimě je otevřena denně od 10 do 16 hodin. Pokud budete mít štěstí, uvidíte z nejvyššího místa stezky dokonce Alpy. Na Prachaticku se vydejte k rozhledně Libín, která poskytne výhled na Prachatice, Písek i Boubín.

V Píseckých horách byste poté neměli minout Velký Mehelník, horu, která má vrchol ve výšce 633 m. n. m. Stoupáte k němu zalesněnou krajinou a obdivovat přitom můžete zdejší skalní útvary. V Blanském lese se tyčí jedinečná rozhledna Kleť, která je nejstarší kamennou rozhlednou v Čechách a určitě stojí za

Návrat kamenné královny

Královna Českého Švýcarska − Pravčická brána je opět přístupná! Po požárech je připravena přivítat další návštěvníky a výšlap za ní rozhodně bude stát za to. Přebytečné kalorie po svátcích můžete spálit právě zde.

Přístup ale bude možný pouze od Hřenska po červené turistické stezce. Na výšlap se můžete vypravit také na nedaleký kopec Lovoš u Lovosic. Pokud budete mít štěstí, uvidíte z Lovoše Ještěd.

I na tento liberecký architektonický klenot se můžete vydat. Populárním cílem je také kopec Radobýl, ze kterého shlížel na České středohoří a údolí řeky Labe také básník K. H. Mácha.

Hora je také známá tím, že v jejích útrobách ležela tajná nacistická továrna určená na zbrojní výrobu. Výstup na Radobýl není náročný, je vhodný pro každého.

Možná uvidíte i Prahu

Z vyhlídkového ochozu ústecko-orlické ocelové krasavice – telekomunikační věže - rozhledny Andrlův chlum − je krásný rozhled po okolní krajině. K rozhledně se můžete vydat z Ústí nad Orlicí po zelené turistické trase.

Za dobré viditelnosti z ní můžete spatřit Praděd a Kunětickou horu. Za velmi dobrých podmínek prý dokonce Prahu. Oblíbeným místem pro zimní procházky je také vrch Kozákov a Riegrova chata na jeho vrcholu.

Zdolat ho můžete pěšky ale také na lyžích. Vyrazit sem můžete z Turnova či ze Semil. Z Rokytnice nad Jizerou se poté můžete vydat na skalní vyhlídku Strážník, která leží ve výšce 778 m. n. m.

Z ní je krásný výhled na Lysou horu. V minulosti hlídky z tohoto vrchu strážily přístupové cesty a při ohrožení nepřítelem varovaly ohňovými signály okolní obyvatelstvo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden