Můj kousek štěstí

Kde se vzal, tu se vzal...

Lišej se může objevit kdekoli na těle, nejčastěji nás však trápí na obličeji

Zdravá pleť sluší každému. Staráme se o ni, chráníme ji a s případnou občasnou drobnou vadou si obvykle celkem dobře poradíme.

Někdy se na tváři, většinou kolem úst, najednou objeví zarudlé svědící ložisko pokryté šupinkami? Co to může být, říkáte si...

Je to lišej?

Lišej je spíš lidové označení tohoto kožního problému. Může vzniknout například špatnou hygie­nou, nebo naopak přehnanou péčí o pleť, podrážděním nějakou cizorodou látkou nebo od zapaření pod rouškou. Pokud není původ lišeje závažnější, můžeme si při jeho léčbě vystačit s domácí péčí.

Jak na to? Pleť je třeba jemně, ale důkladně čistit gely nebo čisticími pěnami pro velmi citlivou nebo atopickou pokožku. Vyhněte se přípravkům s obsahem alkoholu, ty by ji příliš vysušovaly. Také krémy vyměňte alespoň na čas za ty pro citlivou pleť.

Čisticí pěny pleť zbaví nečistot, a navíc hydratují.

Dobře funguje například pupalkový olej, odvar z dubové kůry nebo vyzkoušejte speciální medicinální mýdlo. Vyrážku omývejte dvakrát denně, poté ji jemně osušte a namažte mastičkou s protiplísňovým účinkem. Vyzkoušet můžete i čisticí bahenní masku s minerály z Mrtvého moře.

Zpropadený ekzém

Pokud dodržíte všechna doporučení a lišej stále nemizí, pak je možné, že se o lišej nejedná, ale může jít o ekzém. Ten je na rozdíl od lišeje vrozený a projevuje se více tvorbou pupínků. V tom případě je lepší vyhledat lékaře dermatologa, který nejen potvrdí, zda se opravdu jedná o ekzém, ale také vám poradí, jak upravit životosprávu i jak o ekzematickou pokožku správně pečovat.

I vy sami ale můžete hodně udělat. Nepoužívejte na mytí obličeje mýdlo a používejte promašťující krémy určené na atopickou pokožku. V případě ekzému je na místě velká trpělivost, výsledky péče se projeví až po týdnech, někdy i měsících léčby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden