Můj čas na kafíčko

Kde válčil Vinnetou - Plitvická jezera

Kdoví, jak známý by dnes byl tenhle krásný kout Chorvatska, nebýt natáčení legendárního indiána  Vinnetoua. Zatímco někteří turisté si na Plitvických jezerech nechávají ukazovat, kudy se plavili Pierre Brice a Lex Barker, jiní obdivují desítky vodopádů, čistou vodu a lesnaté kopce.

Zátiší s odpočinkovou boudou. Je libo občerstvení?

Přírodní park Plitvická jezera na horním toku řeky Korana nedaleko hranic s Hercegovinou tvoří 15 větších a bezpočet menších jezer, sevřených mezi terasovitě rozmístěnými vápencovými skalami. Prohlídka si žádá pár dní, s tím je třeba při „výpadu“ od Jadranu, cca 200 km vzdáleného, počítat a zajistit si ubytování. Do parku se dostanete dvěma vchody, hlavním u dolních jezer na severu od silnice ze Záhřebu (na posilněnou je tu restaurace), nebo vedlejším na západní straně parku u největšího jezera Kozjak, který má tu výhodu, že tu je spousta hotelů. Máte na výběr celkem šest tras po typických dřevěných chodníčcích nad potůčky, často středem jezírek a pod vodopády.

V Evropě s batohem na zádech skoro nemůžete najít hezčí místo pro túru.

Chcete si zaplavat?

Pokud si ale myslíte, že se v křišťálových jezerech zaplavete jako kdysi Vinnetou, zapomeňte na to, koupání není povoleno.
Ač jezerní soustavu napájí řeka Korana, o největší parádu se stará říčka Plitvice, ze které spadají z lesnatých vápencových masivů  bílé stuhy vodopádů do soustavy dolních (Novakoviča Brod, Milanovac, Gavanovac) a horních (Ciginovac, Batinovac, Kozjak a dalších) jezer. A další bílá voda padá z jezer do jezer terasovitě dál. Vodopádů je tu celkem 140, k tomu 20 jeskyň včetně té, kam lezli desperáti za pokladem na Stříbrném jezeře, plus termálních zřídla. Je to moc pěkná podívaná v kombinaci s množstvím ryb a rybek, které se pod průzračnou hladinou prohánějí.

Terasovité vodopády jsou hlavními krásami Plitvických jezer.

Jakou vybrat trasu?

Velkou výhodou je, že si můžete zvolit trasu podle svých sil, nejkratší je zhruba tříhodinová a kdo nefotí, prohloupí. Přes největší jezero Kozjak se svezete romantickým elektrickým parníčkem a k zahození není ani vyjížďka ekovláčkem, rovněž elektrickým. Na vycházce se nicméně vyplatí chovat se tiše a nehlaholit: pokud je chcete vidět, ve zdejších smíšených lesích žijí medvědi, vlci, rysi, lišky, srny i divočáci. Nejhezčí vodopády Sastavci najdete nedaleko hlavního vchodu, spadají do Novakoviča Brodu. Znalce květin zaujme, že na louce u Proščanského jezera lze najít 42 druhů orchidejí. Na jiné zase roste 16 druhů lilií. Voda v jezerech přitom osciluje od azurové modři až ke smaragdově zelené…

Vezmete svoji polovičku na projížďku po jezeře Kuzjak?

Dobroty od jezer

U Plitvických jezer jste vpodstatě v horách a kuchyně se proto od té jadranské dost liší. Vládnou mléčné výrobky a obilniny, sýry, luštěniny, brambory a maso – prostě je sytější. Oblíbený je pršut, vepřová šunka sušená a uzená za přesně určených podmínek, a velmi často v restauraci narazíte na otevřené ohniště, na němž se připravují zdejší dobroty, především jehněčí maso na rožni a speciality „ispod peke“ (pečené pod keramickým nebo kovovým poklopem ve žhavém popelu), které zdejší kuchyni proslavily. V nabídce je i telecí maso na různé způsoby, čerství pstruzi, sytá polévka s cibulí, slaninou, bramborami a smetanou, bramborové placky, štrůdly se sýrem nebo s jablky, uštipci, což je sladké pečivo podobné koblihám a zdejší čerstvý sýr zvaný basa. Veškeré suroviny přitom pocházejí od místních farmářů. Zapijte je některou z chorvatských pálenek, nejtypičtější je travarica, destilát z různých bylin (druhů je hodně).

Cesty přes jezera jsou krásně upravené a schůdné i v zimě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden