Můj čas na kafíčko

Kdo dělá spokojené manželství?

Když se žena v manželství cítí dobře, má to vliv na oba partnery. Když je spokojený muž, nemusí se to ve vztahu vůbec projevit. Jak je tento nepoměr možný?

Už dávné zkušenosti našich předků ukazují, že když je žena spokojená, vytváří kolem sebe příjemnou domácí atmosféru a klid, který samozřejmě muž vnímá a je pak spokojený také on. Když se žena ve vztahu cítí dobře, má sklon dělat pro svého muže mnohem více a to se pak pozitivně promítne i na jeho životě.

Není ale bez zajímavosti, že obráceně to tak docela nefunguje. Kvalitní manželský život prostě zlepšuje tělesné i duševní zdraví ženě i muži bez výjimky.

Za vším hledej ženu

Když měly páry ve věku kolem šedesáti let, kteří byli manželé přes třicet let ohodnotit, jak se cítili spokojeni ve svém manželství při různých situacích, vyplynuly zajímavé věci. Zatímco ženy špatně prožívaly nemoci svých mužů a trápily se kvůli tomu, jejich manželům se ve stejné situaci pocit štěstí skoro vůbec nezměnil.

Když totiž onemocní muž, stará se o něj žena, a to ji stresuje. Když onemocní žena, postará se často o sebe sama, nebo jí pomůžou dospělé děti, zatímco muž si nenechá svůj klid vzít.

Spokojenost ve vztahu se podepisuje na zdraví

To, jak se muž cítí v manželství, se často na jeho chování k ženě úplně neprojeví. Čím lépe muži i ženy hodnotí své manželství, tím jsou spokojenější i sami se sebou. A to má vliv na jejich zdraví, hlavně pak ve vyšším věku.

Kvalitní manželství totiž často funguje jako nárazník proti problémům, které nás potkávají, když stárneme. Je totiž jednodušší dělat společná rozhodnutí, včetně těch týkajících se nemocí a jejich léčby. Ve dvou se to prostě lépe táhne!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden