Můj čas na kafíčko

Kdo křičí, má problém!

Dokáže vás drahoušek vytočit doruda? Poradíme vám, jak zůstat vždy v klidu a nad věcí.

Máte pocit, že vás na partnerovi rozčiluje spousta věcí? Jenže když je neřešíte a vše v sobě tutláte, vybuchnete pak často kvůli úplné maličkosti. Poradíme vám, jak zvítězit nad vztekem a také říct jasně, co máte na srdci.

Když vás chlap kritizuje, okamžitě vás začnou ovládat intenzivní emoce jako zlost, strach, smutek, zoufalství nebo ponížení a pořádně s vámi cloumají. A právě v takové situaci vybuchujete, křičíte, urážíte se, a když jste zatlačena do kouta, naštvaně odkráčíte.

Jenže to není řešení. Aby mohlo dojít ke konstruktivní kritice, musíte odstřihnout pomyslný doutnák ještě dříve, než dojde k třesku a neblahému emočnímu výbuchu.

Dýcháním se dají emoce zkrotit.

Už mě nevytočíš, lásko

Důležitým faktorem je tón hlasu a jeho hlasitost. Jestliže vás někdo kritizuje zvýšeným tónem, a navíc u toho přehnaně gestikuluje, většinou to, co vám vytýká, nevypovídá vůbec o vás, ale o něm!

O tom, co právě řeší, s čím si sám neví rady, a proto se uchyluje ke křiku, kterým maskuje vnitřní neklid, ba nervozitu. Nejlepším způsobem, jak v takové chvíli odzbrojit křičího vzteklouna, je zeptat se ho: „A jak teď chceš, abych se cítila?“

Naučte se umění nereagovat

Nereagujte hned a snažte se zůstat nad věcí. Zhluboka se nadechněte, než na cokoli odpovíte. Dívejte se rozčilenému chlapovi v klidu do očí a nepřerušujte ho. Nenechte se vytočit a vtáhnout do jeho energie vzteku. To, že je rozčilený, je jeho problém. Všímejte si svých pocitů.

Chce vás vmanévrovat do nějaké role? Pokud vás začne urážet, tak hovor raději ukončete. Řekněte mu, že vás jeho slova zasáhla, a chcete být o samotě. A klidně opusťte místnost. Při kritice, která vás bolí a zasáhne vaše ego a ženské sebevědomí, prožíváte obrovský stres, což je směs nejistoty, křivdy a vzteku.

Když chlap utíká

Přitom schopnost přijímat, ale i říkat kritiku tomu druhému je pro úspěšnost vztahu zásadní. Konstruktivní kritika pročišťuje napětí mezi vámi. Přesto se jí někteří chlapi snaží za každou cenu vyhnout. Jakmile uslyší „Musíme si promluvit!“, mají tendenci zmizet, protože je jim jasné, že vzápětí dojde k výhradám.

Kdy má omluva smysl?

Pokud vás nepřeválcují emoce, může konstruktivní kritika zásadně vylepšit napjaté vztahy, aby se problémy už neopakovaly. Pokud na vás drahoušek právě spustil palbu kritiky a vy cítíte, že oprávněnou, znakem síly je chybu přiznat, a pokud je třeba, tak se omluvit.

Tím stoupnete v jeho očích a to je lepší, než kdybyste chyby v tichosti zametla pod koberec. Ovšem kde není za co se ospravedlňovat, tam omluva nemá místo!

Dívejte se mu do očí

Základem konstruktivní kritiky je uvědomit si, co přesně i vám na chování druhého vadí. Měla byste si položit otázku, jestli jsou zásadní změny chování vůbec možné a jestli je od chlapa můžete vyžadovat. Může se totiž stát, že to, co vám vadí, partner ani při sebelepší vůli změnit nedokáže.

Ujasněte si, zda je kritika nezbytná a čeho chcete dosáhnout. Předpokladem úspěchu je to, aby kritika probíhala v soukromí mezi čtyřma očima, tedy beze svědků. Úroveň očí vás obou by přitom měla být zhruba ve stejné výšce, takže ideální je sedět u stolu.

Zakázaná slova: nikdy a vždycky

Kritizujte jen konkrétní situaci a nevytahujte věci z minulosti. Začněte tím, že vyslovíte i pozitivní vlastnosti, které se vám na partnerovi líbí a ceníte si jich. Teprve pak mu řekněte, co vám vadí, ale zároveň s tím mu neváhejte ukázat, že si ho i přesto vážíte.

Formulujte svou kritiku tak, abyste partnerovi vysvětlila, co přesně ve vás jeho chování vyvolává. Kdykoli ve vás začnou vířit divoké emoce, zastavte se a zhluboka se nadechněte. Dýcháním dostanete své emoce pod kontrolu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden