Moje chvilka pohody

Kdo má doma hlavní slovo?

Jsou dnešní chlapi v partnerském vztahu poddajní a změkčilí, jak se to o nich tvrdí? Nebo se najdou ještě skuteční velitelé domácností, kteří vládnou pevnou rukou? A jak fungují v jednotlivých modelech partnerské vztahy?

Kdo koho dnes v domácnosti ovládá? Na to je jednoduchá odpověď. Každý může ovládat toho druhého jen do té míry, do které mu to ten druhý dovolí. Přesto existují partnerské vztahy, kdy se jeden druhému podřizuje dlouhodobě. Ovládají je ženy manipulátorky a chlápek zvaný macho.

1 Macho nezná kompromis

Macho chce dostát své pověsti drsňáka a správného chlapa. Ve skutečnosti se však pod drsnou slupkou skrývá slaboch. Takový macho si většinou vyhledá submisivní partnerku, kterou je celkem jednoduché ovládat.

Na sebevědomou ženu by si totiž rozhodně netroufl. Některé ženy se ale do role podřízené samy stylizují, i když ve skutečnosti tomu jejich povaha neodpovídá. Dělají to proto, že jsou rády, když mohou k muži vzhlížet a obdivovat ho.

To je nesmírně vzrušuje, ale zároveň sní o tom, že se stanou oním pomyslným krkem domácnosti, který hlavou otáčí. Ve spojení s machem však budou snít marně.

2 Velitelka by neměla přehánět

Někdy se zdá, že ty největší potvory mají doma ty nejhodnější muže a mají s nimi nejtrvalejší vztahy. Někteří muži totiž touží po tom, být vedeni ženou, silnou osobností.

Proč tomu tak je? Může za to do značné míry výchova. Kloučkům se přece už od školky říká, že nemají být takoví divoši, kdežto provokující a pošklebující se holčičky nikdo neokřikne. To zanechává na obou pohlavích své stopy.

Ženy si sice žádného bačkoru nepřejí, ale jsou zvyklé se chovat rovnoprávně. V partnerství pak nakonec své nároky na muže neustále stupňují. Podle nich by je ideální muž měl uživit, být zábavný, aby se nenudily, a zároveň by neměl trávit tolik času v práci a zanedbávat je.

Tlačit příliš na pilu ale dlouhodobě nepřináší kýžený efekt.

3 Muž dvojí tváře

V zaměstnání muži často mají vedoucí role a musí se rvát o své místo na slunci. To je vyčerpává a doma by pak rádi předali žezlo své drahé polovičce. Dávají jí tak volnou ruku ve vedení domácnosti.

Pro ženy s nízkým sebevědomím je to dobrá příležitost jak si svoji prestiž trochu zvednout, ale sebevědomější se tím stejně nestanou. Navíc někteří muži podřízenost doma jen předstírají, aby se nechali rozmazlovat.

Budí zdání, že vládne manželka, ale ve skutečnosti jsou to oni. Často také raději plní úkoly, než aby riskovali rozvod a zbytečné tahanice o majetek a peníze.

4 Klasika někomu vyhovuje

Většina párů u nás stále ještě zastává přesvědčení, že nejlepší model pro rodinný život je otec živitel a matka pečovatelka. K tomu přispívá i to, že na evropské i světové poměry máme hodně dlouhou mateřskou dovolenou.

Nejde však vždy o výhodu. Ženy po mateřské se vracejí do práce pozdě a často těžko seženou místo odpovídající jejich kvalifikaci. A když už, tak dostanou nižší plat než muž na stejné pozici. Jsou tak finančně závislé na partnerovi.

To je dobré podhoubí pro konflikty.

5 Emoční závislost je zničující

Dalším typem vztahu muže a ženy je úspěšná emancipovaná a finančně nezávislá žena, která však přímo chorobně citově visí na svém muži. Je to vztah naprosto zoufalý a destruktivní.

Oba partneři to sice vědí, přesto tak žijí mnoho let, aniž by jeden či druhý dokázali odejít. Ženy se vztahu drží zuby nehty zejména proto, že mají strach ze samoty a z toho, že už by si žádného dalšího partnera nedokázaly najít.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden