Moje chvilka pohody

Kdo si hraje (ne)zlobí

Jak vybrat pro psy a kočky tu správnou hračku?

Psi i kočky jsou velmi živá stvoření, která si potřebují hrát. Ale stejně jako u dětí, i u zvířat platí, že není hračka jako hračka.

Jestli máte doma hravé štěně, psího seniora nebo mrzutého kocoura, je vlastně úplně jedno. Každé zvíře jakéhokoli věku a založení by mělo mít několik hraček, které ho zabaví a odvedou jeho pozornost od proutěných košíků, bačkor, houbiček a dalších věcí v bytě, které by jinak mohlo ničit. Díky hraní se svým oblíbeným míčkem, uzlem nebo myškou se zvíře zbaví přebytku energie, udrží v dobré fyzické i psychické kondici a posílí žvýkací svaly. Některé hračky jsou uzpůsobeny i tak, že pomáhají předcházet problémům se zuby a dásněmi.

1 Příručka pro koupi správné hračky neexistuje. Chovatelé i psí cvičitelé doporučují majitelům psů a koček, aby vycházeli z toho, co o svém zvířeti a jeho povaze vědí. Vždyť kdo jiný by měl znát vašeho mazlíka lépe než vy sami? Přesto existuje pár tipů, kterými se můžete řídit.

2 Pokud pejsek rád aportuje, pak mu kupte domácí i venkovní míček (k němu si pořiďte i speciální vrhač). Pes se tak nejen zabaví, ale neustálým běháním za míčkem se také unaví, takže od něj budete mít po venčení na chvíli pokoj. Honit malý míček po bytě budou rády i temperamentní kočky. Úžasnou vychytávkou je pak míček na pamlsky, který je navržený tak, aby uvolňoval suché krmivo nebo různé dobrůtky. Aby se k pochutinám zvíře dostalo, musí zapojit mozek a vyvinout více aktivity.

3 Něžné povahy ocení hlavně plyšáky, které budou moct neustále ožužlávat. Pokud jde o kočky, těm udělá největší radost malá myška (plyšová nebo umělohmotná), kterou budou „lovit“. Lovečtí psi zase milují hračky vydávající zvuky.

4 Zápasnická plemena psů budou nadšená z uzlů, lan a přetahovadel. Obdobná mávátka a přetahovadla zbožňují i kočky, které jsou nejvíc šťastné tehdy, když si hrajete s nimi a ony se za hračkou honí nebo se o ni s vámi přetahují.

5 Koumáci a zvídaví pejsci si rádi pohrají s takzvanými interaktivními hračkami. Hra s nimi nabízí zábavu při hledání pamlsků a stimuluje psa k přemýšlení a soustředění. Pro žvýkače jsou určeny hračky na žvýkání. Vyrábějí se v různých tvarech a velikostech ze surové kůže a chlupáče nejen zabaví, ale pomáhají mu udržet i zdravé zuby a dásně.

6 V případě koček jsou nezbytná škrabadla pro broušení drápků a různé tunely, jež je motivují k přirozenému pohybu a jsou vhodné především pro jedince se sklony k tloustnutí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden